АТР наложи солена глоба на Британската тенис федерация и заплаши с изключване

от в 20:18 на 07.12.2022
Мирела Николова

През настоящата година станахме свидетели на прецедент в тениса, след като АТР взе решение да не бъдат присъждани точки на участниците в Откритото първенство на Великобритания в отговор на решението на Британската тенис федерация да лиши от право на участие тенисистите от руски и белоруски произход заради войната в Украйна. Днес стана ясно обаче, че АТР са наложили глоба в размер на 1 милион долара на Британската тенис федерация (LTA), като същевременно са заплашили, че федерацията ще бъде изключена от АТР, в случай че и през 2023-та бъде взето същото решение по отношение на участието на руснаци и белоруси.

"Чрез своето решение ATP показа нулево зачитане на необикновените обстоятелства, породени от руската инвазия в Украйна, както и на отговора на международната спортна общност и правителството на Великобритания", гласи изявлението на LTA. "ATP определя случилото се като на нарушаване на техните правила, което е признак за изненадваща липса на съпричастност към събитията в Украйна, както и пълна липса на разбиране спрямо ситуацията, пред която е изправена Британската тенис федерация".

В съобщението на LTA се съобщава още, че наложените финансови санкции ще попречат на провеждането на няколко Чаланджър надпревари, които федерацията е планирала да бъдат организирани през идния сезон в полза на по-нискоранкираните състезатели. От своя страна, АТР обявиха, че парите от глобата ще бъдат дарени за хуманитарни помощи на Украйна.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички мачове на Australian Open

Оцени тази статия:
АТР наложи солена глоба на Британската тенис федерация и заплаши с изключване Мирела Николова
Теми:  
atp | lta | любопитно | уимбълдън

Коментари

Следвайте ни в Facebook