Беретини оцеля в петсетовата драма с Фокина и е първият 1/4-финалист на US Open!

от в 21:19 на 04.09.2022
Калоян Соколов

Матео Беретини се намираше в невероятна форма по време на тревния сезон, след като през него завоюва два трофея и спечели общо девет поредни срещи. Тогава обаче италианецът трябваше да преживее сериозно разочарование, защото се разболя от коронавирус в навечерието на Уимбълдън и нямаше да защитава финала си от миналото издание на турнира. Така той напусна топ 10 на света, а неприятности не приключиха дотук за него. Беретини трябваше да претърпи сериозно разочарование при завръщането си на корта, отстъпвайки на старта в двата подготвителни Мастърса преди US Open и перспективите не изглеждаха особено розови пред световния номер 14, който категорично не попадаше в листата на фаворитите преди началото на състезанието в Ню Йорк.

Все пак римлянинът, изглежда, е взел всички нужни мерки да подобри драстично формата си за последното "мейджър" състезание в хода на годината, достигайки с лекота до третия кръг. Там обаче го чакаше сериозно изпитание в лицето на Алехандро Давидович Фокина, чиято пословична борбеност му позволи да вкара сблъсъка в пети сет, само че в него класата на Матео взе връх и той се поздрави с драматичен успех - 3:6 7:6(2) 6:3 4:6 6:2. По този начин Беретини прогресира към четвъртфиналите, в които го очаква мач с един измежду Каспър Рууд и Корентин Муте.

Непоставеният играч неутрализираше с лекота мощния сервис на съперника си в самото начало и веднага съумя да осъществи пробив, а впоследствие го затвърди с лекота и поведе с 3:0 гейма. Постепенно фаворитът намери началния си удар, само че пропускаше сериозно количество от своите ретури и до последно не можа да навакса пасива си, което позволи на Давидович Фокина да отмъкне откриващия сет.

Испанецът продължи да увеличава натиска върху 13-ия поставен, като покриваше изключително добре целия корт и дочакваше неизменно идващата неточност от ракета на Беретини. Съвсем скоро по-нискоранкираният играч осъществи нов брейк и уверено вървеше към преднина от 2:0 части, само че бившият финалист от Уимбълдън се опомни и съумя да достигне до тайбрек, където неговият форхенд беше абсолютно безпощаден, и имахме равенство в общия резултат.

Доминацията на италианеца продължи с пълна сила в третия сет, където той почти не губеше точки на свое подаване. Подгласникът от Монте Карло пък все по-често показваше признаци на нервност и прибързваше при отиграванията си, които загубиха значително от своята точност и не след дълго 14-ият в света се откъсна напред с 2:1 части.

Изведнъж отново видяхме на колко висок интензитет е способен да действа непоставения състезател, чиито удари буквално пронизваха съперниковото поле и уинърите се трупаха в сметката му. Аутсайдерът вземаше топката максимално рано и не се страхуваше да атакува мрежата, където неговите рефлекси рядко го подвеждаха, и заслужено победителят щеше да бъде определен в пети сет.

Там станахме свидетели на ранно разменени пробиви, ала оттам насетне категорично можехме да отличим сериозното физическо предимство на Беретини, който изглеждаше сякаш срещата тепърва стартира, докато не можехме да кажем същото за испанеца, при когото силите бяха на изчерпване и напълно резонно някогашният номер 6 изстрада крайния триумф.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Беретини оцеля в петсетовата драма с Фокина и е първият 1/4-финалист на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | алехандро давидович фокина | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook