Без да бъде пробит: Алкарас остава непобеден на трева след вихрено представяне срещу 84-тия

от в 18:07 на 07.07.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас трябваше да се потруди повече от очакваното в мача си от втория кръг на тазгодишното издание на Уимбълдън, но въпреки това продължава към следващия етап на турнира без загубен сет. Испанецът, който съвсем наскоро завоюва дебютната си титла на трева в Куинс, се изправи срещу непознатия си съперник Александре Мюлер и макар да прекара 2 часа и 33 минути на корта, то не допусна никакви колебания във важните моменти и без да инкасира дори пробив, триумфира с победата в последователни части - 6:4 7:6(2) 6:4.

С успеха си световният номер едно продължава да е непобеден върху зелената настилка през сезона, записвайки своята седма поредна победа, като в третия кръг в All England Club му предстои да срещне един измежду Джейсън Кублер и 25-ия поставен Николас Джари.

Стартът на двубоя изглеждаше изключително обещаващ за Карлитос, който се нуждаеше от едва няколко минути, за да изуми публиката с минаващ удар от дъното на корта, като мигновено достигна до брейкбол в дебютното подаване на съперника си. Именно под напрежение французинът получи отличната възможност да покаже уменията си върху тревното покритие и започна да се надлъгва в продължителни размени от основната линия с топ поставения, при които Мюлер впечатляваше със своята стабилност пред канонадата от мощни форхенди на фаворита, карайки го своеобразно на два пъти да завършва атаките си.

Именно защитата на световния номер 84 го изведе до цели три брейкбола в четвъртия гейм, когато обаче намиращият се под напрежение испанец изпълни повече от немисли отбранителни отигравания, за да сломи устрема на противника си, удържайки паритета в статуквото - 2:2. От този момент нататък разликата в класите ставаше все по-онагледена от страна на Алкарас, чиито офанзивни акции неизменно вече биваха ознаменува от успешен завършек, при което той проведе серия от печеливши комбинации на ретур, като разнообразяваше видяното и с излизания в близост до мрежата, за да реализира така бленувания си пробив в седмия гейм и впоследствие бе безупречен на начален удар, откривайки сметката си в сблъсъка.

В началото на втората част шампионът от Куинс опита да вдигне оборотите на игра още повече, като пласира ударите със сериозна дълбочина, с което си даваше възможност да нанесе завършващо отиграване в опразнената половина на корта, но Мюлер наглед бе преодолял вече психологическата бариера да срещне световния номер едно и не изпитваше особени притеснения. Това мислене позовали на французина да отрази три брейкбола още на старта на сета, печелейки близо 10-минутното си подаване на сервис, като скоропостижно се присъедини към шоуто на Карлитос и двамата състезатели своеобразно се редуваха в това да ни предоставят изключителни изпълнения, свързани в немалко случаи с изящни волета и минаващи удари.

Подобен стил на игра пък не е изненада, че досущ приляга на топ поставения в схемата, който винаги се чувства готов да продуцира най-добрите си отигравания при подобно развитие на събитията, ала днес грешките от ракетата му в определени случаи изобилстваха твърде много и Мюлер достигна до скрит сетбол в осмия гейм, когато обаче носителят на трофея от US Open намери оптималното качество на сервиса си и оцеля, за да станем впоследствие свидетели на тайбрек. Именно подобен завършек подхождаше на всичко видяно в последния час на корта, като в най-важния момент от сета Алкарас заигра на върха на способностите си, при което ни предложи всички свои оръжия в арсенала си, и напълно обезличи световния номер 84, отпускайки му едва две точки, преди да дублира водачеството си в общия резултат на срещата.

Още с настъпването на третата част Карлитос отново повиши остротата в своите удари, като бе изключително агресивен от основната линия и се опита да използва придобития импулс в представянето си, за да се поздрави с ранен пробив аванс, ала както неведнъж видяхме досега Мюлер демонстрира нерви от стомана в ключовата ситуация и спаси три брейкбола, за да удържи паритета в статуквото. С това си действие французинът получи сериозна доза вдъхновение, която го крепеше на начален удар в следващия малко над четвърт час игра, но с достигането на осмия гейм Алкарас превключи на следващата предавка и чрез канонада от форхенд уинъри реализира късен пробив, който затвърди след две спасени точки за рибрейк и вдигна победоносно ръце във въздуха, подпечатвайки триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без да бъде пробит: Алкарас остава непобеден на трева след вихрено представяне срещу 84-тия Мартин Петков
Теми:  
atp | александре мюлер | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook