Без дори да допусне пробив: 20-годишният Шелтън е 1/4-финалист при дебюта си на АО!

от в 10:26 на 23.01.2023
Мартин Петков

Бен Шелтън безспорно се превърна в голямата сензация на тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия, след като допреди старта на надпреварата, то 20-годишният американец не беше напуснал пределите на родината си, за да вземе участие в професионален турнир. Колежанският шампион блесна на голямата сцена в тениса още през миналия август, когато от позицията на световен номер 510 повали Каспър Рууд на Мастърса в Синсинати, докато впоследствие проби в първата стотица на планетата и намери място в осминафиналната фаза при дебюта си в Мелбърн, където го очакваше сънародникът му Джей-Джей Уулф (№67), чийто поход в надпреварата също се равнява с грандиозна изненада.

Битката в американското дерби на "John Cain Arena" представляваше сблъсък на два еднообразни стила, градящи се основно около началния удар и форхенда, като в крайна сметка след обрат от 1:2 части по-нискоранкираният състезател надделя в петсетова епика, продължила 3 часа и 50 минути - 6:7(5) 6:2 6:7(5) 7:6(4) 6:2. С този си успех световният номер 89 продължава приказката си в Мелбърн и се класира на дебютен четвъртфинал в надпреварите от Големия шлем, където ще се изправи срещу един измежду сънародника си Томи Пол и 24-ия поставен в схемата - Роберто Баутиста Агут.

Двубоят беше открит със сервис на Уулф, като още от първата точка стана ясно какво можем да очакваме от двамата американци в хода на сблъсъка и след като за 12 гейма имаше само един брейкбол, отразен от по-възрастния американец, то ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него битката беше повече от ожесточена, като преломният момент настъпи в десетата, когато Шелтън сбърка воле на мрежата и световният номер 67 минута по-късно записа дебютния сет срещу името си.

Втората част стартира с пет безапелационно спечелени подавания от страна на сервиращите, преди напълно в разрез с видяното до момента на корта, Уулф да се сблъсъка със сериозен спад в ударите си и на сервис, което позволи на 20-годишния колежански шампион да реализира последователно пробиви и със серия от четири поредни гейма младежът възстанови равенството в общия резултат на срещата.

Още в дебютния гейм за третия сет левичарят беше близо до това да се сгромоляса, като предаде за първи път в мача сервиса си, но отрази брейкбол, за да проследим поредната доминация на подаващите и станахме свидетели на нов тайбрек. В него младежът пръв направи крачка в правилната посока и поведе с ранен минипробив, но оттам насетне играта му своебразно рухна и под знака на непредизвиканите грешки от съперниковата ракета, то Уулф отново излезе едни гърди напред по пътя към победата.

Четвъртата част по подобие на две от предишните три такива ни предложи общо едва три брейкбола, които бяха поделени между двете страни на мрежата, ала както свикнахме да виждаме, до пробив не се стигна и трябваше да гледаме дълъг гейм. В този тайбрек от третия опит вече Шелтън се оказа далеч по-стабилен от основната линия спрямо сънародника си и взе комфортен аванс от 6:2 точки, при който оползотвори третия си сетбол и изпрати двубоя в заключителната му фаза.

Началото на решителния пети сет се оказа повече от мечтано за колежанския шампион, който регистрира поредица от печеливши отигравания и спечели 12 от първите 14 пункта, за да се откъсне напред с предимство от пробив. Оттам насетне видимо изчерпаният физически световен номер 67 капитулира пред умората, с което неточностите в играта му придобиха умопомрачителен брой, докато Шелтън се възползва, за да дублира преднината си и сложи точка на спора, като приказката за него в Мелбърн продължава и той вече е в топ 8 на турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без дори да допусне пробив: 20-годишният Шелтън е 1/4-финалист при дебюта си на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | бен шелтън | джон джефри уулф | следваща генерация

Коментари





Следвайте ни в Facebook