Без изненади: Сакари се разправи с Томова и донесе победата на Гърция срещу България

от в 05:27 на 30.12.2022
Мартин Петков

Дългоочакваното начало на новия тенис сезон вече настъпи, след като през вчерашния ден стартира новосформираната отборна надпревара United Cup, като в игра имахме възможността да наблюдаваме и тима на България. На корта за родината ни видяхме втората ни ракета при дамите Изабелла Шиникова и капитанът на състава ни Григор Димитров, които обаче злощастно загубиха своите мачове на сингъл срещу съответно Деспина Папамихаил и Стефанос Циципас, с което България изостана с 0:2 победи в съревнованието срещу Гърция от група "А" на турнира.

През днешния в игра трябваше да видим първата ни ракета при дамите Виктория Томова, която в решаващ мач за шансовете ни в сблъсъка срещу южната ни съседка трябваше да срещне световната номер 6 Мария Сакари. В съперничеството им до момента откриваме две предишни срещи, първата от които завърши в полза на софиянката през 2016 година, ала при втората им такава, която датира от Уимбълдън, гъркинята възстанови баланса на победите. Мачът в Сидни започна изключително обещаващо за българката, която играеше като равна с равна срещу представителката на топ 10, която беше несъмнено определена за фаворит, като физически дискомфорт предизвика сериозен спад в равнището на Томова и тя отстъпи на именитата си противничка след 3:6 2:6, с което крайният успех ще бъде в полза на Гърция, но въпреки това след броени минути ни предстои да проследим сблъсъка на втората ни ракета при мъжете Димитър Кузманов, който ще срещне Михаил Перволаракис.

В самото начало на двубоя световната номер 6 демонстрира нагледно афинитета си към това да задава темпото на игра и предвид факта че започна новия сезон с ас, то самочувствие определено не ѝ лиспваше. Вики на свой ред в дебютното си подаване за срещата видимо изпитваше напрежение, което до голяма степен беше продиктувано от огромната агресия в ударите на гъркинята, която достигна два брейкбола, ала за наша радост, първата ни ракета остана непоколебима и оцеля. В идните минути желанието на Сакари да изпълнява с прекомерна мощ ударите си ѝ изигра лоша шега, след като тя направи двойна грешка, която беше последвана от немислима неточност на опразнения корт, при което българката се поздрави с пробив аванс за 2:1.

Предимството на нашенката обаче не се задържа дълго, след като полуфиналистката от WTA Finals все по-често намираше очертанията на полето с ударите си, превръщайки ги в печеливши изпълнения, което означаваше рибрейк и ново равенство в резултата. Световната номер 90 продължи да поддържа високо равнище в представянето си, като макар и в размените да предоставяше инициативата на гъркинята, то Вики впечатляваше с тактическата си дисциплина и неколкократно изненада своята съперничка с къси топки, за да достигне брейкбол в седмия гейм. Тогава обаче последва поредният момент на малшанс за родните ни национали при участието на United Cup, след като Томова по примера на Шиникова седна за почивка с проблем от физическо естество в левия крак, който я принуди да се възползва от правото си на медицински таймаут, ала въпреки интервенцията, то българката далеч не беше конкурентноспособна на по-високоранкираната състезателка и откриващият сет беше причислен към актива на шестата в света.

На старта на втората част сериозното игрово предимство на Сакари, което беше породено от травмата в левия прасец на нашенката, означаваше необезпокояван контрол над случващото се за гъркинята, която проби на нула и уверено гледаше към победата в мача. С течение на времето болката видимо леко отпусна Томова, която съумя да окаже известна съпротива в миговете си на сервис и се разписа в резултата, ала скоропостижно представителката на Гърция възстанови доминацията си на корта в Пърт и посредством втори пробив на сметката си подпечата крайния успех освен за себе си, а и за своята родина в съревнованието срещу България.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без изненади: Сакари се разправи с Томова и донесе победата на Гърция срещу България Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | бг тенис | бгтенис | българия | виктория томова | гърция | мария сакари

Коментари





Следвайте ни в Facebook