Без капка милост: Джокович с ново клинично представяне и 1/8-финал на Уимбълдън!

от в 18:22 на 01.07.2022
Мирела Николова

Новак Джокович загуби сет на старта на Откритото първенство на Великобритания, но в следващите си два двубоя вдигна неимоверно много нивото си и вече е част от осминафиналната фаза на турнира. Днес в негова жертва се превърна сънародникът му Миомир Кецманович, който прави най-добрия сезон в кариерата си до момента. 20-кратният носител на титли от Шлема бе безмилостен от самото начало на срещата и след поразително представяне до последната секунда се поздрави с безапелационното 6:0 6:3 6:4. Така той продължава по пътя си към преследване на четвърти пореден трофей от Шампионата, като в сблъсък за място на четвъртфиналите му предстои да се изправи срещу изненадата на трева през този сезон, а именно талантливия нидерландец Тим Ван Райтховен.

В дебютните минути от срещата Кецманович имаше своите проблясъци, но увереността му бързо бе попарена от шесткратния шампион, който още от самото начало на срещата демонстрираше най-доброто, на което е способен, и се превърна в пълен господар на корта. Ноле спечели още дебютното подаване на съперника си и макар да изостана с 0:40 в ответния си сервис гейм, той бързо поправи щетите с помощта на серия от съвършени начални удари, за да се оттегли на почивката с аванс от 3:0. До края на сета Джокович остана пределно концентриран и благодарение на съвършеното разпределение и пласиране на ударите си проведе своеобразна наказателна акция срещу своя сънародник, който нямаше идея как да противодейства на поразително играещия си съперник. Така след само 25 минути престой на корта бившият №1 записа откриващата част на своята сметка, без да отпусне нито гейм на противника.

Желанието за игра у осминафиналиста от Мелбърн се завърна в началото на втората част, където той се отърси от сковалото го напрежение и успя да разкрие част от потенциала, с който разполага. Вече все по-често можехме да видим младия сърбин да предприема офанзивни действия, принуждавайки фаворита да се защитава, като нерядко успехът в дългите размени бе именно на страната на Кецманович. Въпреки че световният №30 демонстрира борбеност, отразявайки три брейкбола, за да съхрани паритета до 3:3, то в осмия гейм Джокович бе твърдо решен да постигне целта си и възползвайки се от неточностите на опонента си, осъществи пробив за 5:3, който бе и решаващ за изхода на частта.

Статуквото на корта се запази и в третата част, където още на старта рекордьорът по брой седмици като №1 постави под напрежение съперниковото подаване, за да достигне до възможност за пробив, но уповавайки се на най-силното си оръжие днес - сервиса, Кецманович съумя да избегне опасността. Съвсем скоро обаче топ поставеният достигна до нови шансове за брейк, като този път спасение за противника му нямаше. Имайки преднина от 3:1, именитият сърбин продължи да бъде безпогрешен във всяко едно отношение и да диктува случващото се на корта, което го изведе до нов пробив. Сервирайки за крайния успех, Джокович допусна моментен спад в представянето си, подпомогнал 22-годишния сърбин в това да да върне единия от пробивите. При втория си опит за затваряне на мача обаче Ноле не трепна и се поздрави с 24-ата си поредна победа на трева!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без капка милост: Джокович с ново клинично представяне и 1/8-финал на Уимбълдън! Мирела Николова
Теми:  
atp | миомир кецманович | новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook