Без особени затруднения: Алкарас подчини бивш 1/4-финалист и е в третия кръг на US Open!

от в 04:46 на 01.09.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас изнесе поредния си тенис рецитал на "Артър Аш Стейдиъм" и подпечата деветата си поредна победа на US Open, като се класира за третия кръг в турнира. Испанецът, който има тежката задача да защитава трофея си отпреди година в Ню Йорк, срещна известна съпротива от бившия четвъртфиналист в надпреварата Лойд Харис само в рамките на един сет, но въпреки това, се поздрави с крайния успех в последователни части, като прекара 2 часа и 28 минути на корта - 6:3 6:1 7:6(4).

Благодарение на триумфа си, световният номер едно продължава уверено към третия етап на Откритото първенство на САЩ, където му предстои да срещне първия поставен тенисист на пътя си, а именно шампиона от Вашингтон - Даниел Еванс.

Карлитос стартира двубоя по обичайния за себе си агресивен подход в търсене на ранен пробив още в дебютния гейм на своя съперник, но именно под напрежение южноафриканецът впечатли с класата на първото си подаване и след два отразени брейкбола, оцеля. Мигновено обаче бившият четвъртфиналист в турнира загатна за уменията си при по-дългите разигравания и устояваше на канонадата от удари на фаворита, като дори на свой ред си осигури две възможности за пробив.

Попаднал в наглед непознати води, испанецът заложи на изпипания си почти до съвършенство прийом сервис-мрежа, като удържа сервиса си и скоропостижно зададе твърде високо темпо на игра, при което нанесе мълниеносни попадения от форхенд и след поредната си успешна комбинация от къса топка и прехвърлящ удар, реализира пробив. Същевременно зачестиха и зрелищните разигравания, в които до голяма степен Алкарас властваше, като с това се поизгуби и тонус в играта на Харис, който чрез двойна грешка собственоръчно записа откриващия сет в сметката на топ поставения.

Началото на втората част пък далеч не промина рутинно за защитаващия шампион, който неколкократно взе прибързаното решение да тръгне в атака, като бе напът да си изпати след страхотен пасингшот на световния номер 177, ала спаси два брейкбола и удържа сервиса си. В идните минути южноафриканецът отново не пропусна да ни демонстрира, че разполага с добро първо подаване, когато не е поставен под напрежение, но с отличната си игра в защитен план първата ракета на планетата скоро предизвика неточности в представянето на аутсайдера.

Именно прекомерният брой грешки, във фундаменталните моменти дори и двойни такива, от страна на Харис позволиха на Карлитос да вземе инициативата в разиграванията изцяло на своя страна, като трупаше купища дивиденти от вездесъщия си форхенд и отпусна едва един гейм на непоставения тенисист, преди да дублира водачеството си в общия резултат на срещата.

Още с настъпването на третия сет ясно си пролича подобрението в равнището на световния номер 177, като то се дължеше и на значително покачения му процент на вкаран първи сервис, с което лимитираше шансовете пред фаворита да търси нещо повече на ретур. Същевременно впечатление направи и спадът в представянето на испанеца, чиито грешки зачестиха многократно и за играч от ранга на бившия четвъртфиналист това се оказа добре дошло, след като той уверено придоби водещата позиция в разиграванията и на моменти изуми с уменията си да пласира печеливши удари, като заслужи аплодисментите на Карлитос и осъществи дебютен пробив за мача - 4:2.

Сдобил се с така бленувания аванс в резултата, Харис не съумя да покаже здрави нерви във важния момент и ръката му трепна, като той направи шестата си двойна грешка в хода на сблъсъка и рибрейкът беше факт. Опасността за световния номер едно обаче остана на дневен ред и той отново трябваше да засвидетелства класата си в близост до мрежата, за да спаси нови три брейкбола, с което възстанови паритета в сета и оттам насетне поднови лидерската си позиция в размените от основната линия и дори разполагаше с брейкбол в 11-ия гейм, ала аутсайдерът оцеля на натиска и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек.

В него шампионът от Уимбълдън вдигна оборотите и чрез сериозна дълбочина в ударите си определяше темпото на игра, като макар и след нови грешки да пропиля на два пъти предимство от мини пробив, то в крайна сметка порази целта със страхотен ретур и повел с 5:4 точки, официализира безпроблемно победата си на собствен сервис.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без особени затруднения: Алкарас подчини бивш 1/4-финалист и е в третия кръг на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | лойд харис

Коментари





Следвайте ни в Facebook