Битка до последно: Петсетова драма с обрат от 0:2 сложи край на кариерата на Джон Иснър

от в 23:04 на 31.08.2023
Мирела Николова

Джон Иснър изигра последния мач в своята професионална кариера. Американецът водеше с 2:0 сета срещу своя сънародник Майкъл Мо и дори разполагаше с мачбол, но не успя да оползотвори възможностите си и напусна US Open след петсетов трилър, продължил точно 4 часа и завършил с решителен тайбрек в петия сет - 6:3 6:4 6:7(3) 4:6 6:7(7). 

В хода на своята тенис кариера американецът може да се похвали с 16 титли на ниво АТР и достигане до №8 в световната ранглиста през 2018 година. Без съмнение Иснър ще остане в историята като един от тенисистите с най-силен сервис, като именно на него принадлежи рекордът за най-много асове в Откритата ера на тениса (14 411). Името на американеца ще бъде запомнено и с епичния двубой на Уимбълдън от 2010 година, когато заедно с Никола Маю сътвориха най-дългия тенис мач, продължил 11 часа и 5 минути и завършил с победа за Биг Джон.

Днешният двубой между Иснър и Мо стартира с пълна доминация на сервиращите, които не оставяха никакви шансове на съперника за пробив и равенството се запази до 3:3. Тогава последваха няколко непредизвикани неточности от страна на ветерана, който бе изправен пред два брейкбола, но именно тогава пословичният му начален удар отново влезе в употреба и опасността бе неутрализирана. Веднага след това Иснър на свой ред повиши качеството на своите ретури и още в следващото подаване на противника реализира пробив, който бе и решителен за изхода на сета в негова полза.

Колебанията на по-младия американец продължиха и във втората част, където още в началото Иснър наложи по-агресивния си стил и излезе напред с пробив и 3:1. Оттам насетне рекордьорът по асове в историята бе непреклонен от линията за сервис и в типичния за себе си ритъм не остави шансове на противника да търси обрат, като съвсем скоро се доближи на крачка от успеха.

Третият сет пък отново бе напълно доминиран от сервиращите и нито един от двамата не позволи да се стигне дори до равенство в някое от подаванията си. Така развръзката логично бе доведена до тайбрек, където Мо на няколко пъти успя да размине 208-сантиветровия си съперник в близост до мрежата и да измъкне този толкова равностоен сет.

В четвъртата част Иснър стартира слабо и допусна поредица от непредизвикани грешки, които доведоха до ранен пробив преднина за сънародника му и 3:1 в полза на Мо. Макар впоследствие ветеранът да повиши нивото си на представяне, то световният №89 не се пропука от сервис линията нито за момент и безпроблемно доведе сета до пети решителен сет.

Финалната част не изневери на случващото се до момента и започна със серия от категорично спечелени сервис геймове за двамата, поради което паритетът остана непокътнат до 4:4. Именно тогава Биг Джон повиши оборотите и достигна до мачбол в подаването на противника си, но Мо бързо се мобилизира и с помощта на началния си удар отново възвърна равенството. По този начин станахме свидетели на нов тайбрек, в който бившият №8 на два пъти повеждаше с минипробив, но в крайна сметка Мо успя да се възползва от умората, обзела 38-годишния американец, за да осъществи обрат и да се поздрави с крайната победа.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битка до последно: Петсетова драма с обрат от 0:2 сложи край на кариерата на Джон Иснър Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2023 | джон иснър | майкъл мо | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook