Бившият шампион е аут: Физически проблеми разделиха Вавринка от успех на старта в Мелбърн

от в 12:30 на 16.01.2023
Мирела Николова

Стан Вавринка безспорно пази едни от най-приятните си спомени именно на Откритото първенство на Австралия, където през 2014 г. завоюва своята дебютна титла от Големия шлем. В момента обаче швейцарецът се намира далеч от най-добрите си дни и през днешния ден инкасира четирисетово поражение още на старта от възпитаника на Мариан Вайда - Алекс Молчан.

Бившият №3 изпитваше сериозни физически проблеми в областта на коляното, които му попречиха да покаже най-доброто от себе си. Той на няколко пъти трябваше да вземе медицински таймаут и въпреки своята борбеност напусна корта като загубил след петсетова битка, завършила със 7:6(3) 3:6 6:1 6:7(2) 4:6. По този начин Молчан се класира за втория етап на турнира, където ще се изправи срещу някого измежду Феликс Оже-Алиасим и Вашек Поспишил.

В откриващия сет швейцарският представител бе по-агресивният от двамата и уинърите от неговата ракета бяха изключително срещано явление. Същевременно обаче непрекъснато растеше и броят на непредизвиканите му грешки, поради което той така и не успяваше да вземе преимущество. Изходът на частта дойде в тайбрек, където опитът на Вавринка му помогна набързо да си изгради аванс от два минибрейка и 4:0, който впоследствие съхрани, за да открие общия резултат.

Шампионът от 2014-а пренесе устрема си и в първия гейм от втория сет, осъществявайки пробив, ала оттам насетне нивото му на игра значително се понижи и печелившите удари отстъпиха място на непредизвиканите неточности. Той изпитваше проблеми с придвижването си по корта, което позволи на словака да навакса изоставането, след което и да реализира нов брейк, за да поведе с 5:2 и да си подсигури успеха в тази част.

В третия сет Молчан не успя да се възползва от видимо неоптималното физическо състояние на съперника, тъй като словакът пласираше ударите си в центъра на корта без каквато и да е острота, като по този начин откриваше пред бившия №3 възможност да завърши с уинър. Благодарение на това Вавринка осъществи два пробива и влизайки в серия от 5 поредни спечелени гейма, поведе в отделните части.

Четвъртият сет също стартира с трудности за швейцареца, който отново бе принуден да вземе медицински таймаут. Въпреки това обаче той все пак съумя да се възползва от колебанията на противника, за да поведе с пробив и 4:2. Стан дори се сдоби с възможност за втори пробив, ала тогава последваха изключително слаби минути за бившия шампион, който, сервирайки за победата, бе пробит, а след това загуби и сета в тайбрек.

На старта на петата част двамата си размениха по един пробив и равенството се възвърна за 2:2. Оттам насетне обаче силите на швейцареца бяха на изчерпване и той допусна да загуби подаването си още два пъти, което доведе до изоставането му с 2:5. Веднъж поел контрола върху събитията, Молчан не позволи да се стигне до обрат и след цели 4 часа и 24 минути сложи точка на сблъсъка в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бившият шампион е аут: Физически проблеми разделиха Вавринка от успех на старта в Мелбърн Мирела Николова
Теми:  
atp | алекс молчан | Аустрелиън Оупън 2023 | Обзори | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook