Близо до съвършенството: Джокович разгроми Рубльов и отново е 1/2-финалист в Мелбърн!

от в 12:47 на 25.01.2023
Мирела Николова

Новак Джокович пристигна на Аустрелиън Оупън като основния фаворит за титлата, но контузията в бедрото, която получи на подготвителния турнир в Аделаида, породи съмнения относно това дали сърбинът ще бъде в оптималното физическо състояние да извърви целия път до десети трофей в Мелбърн. Особено във втория си двубой срещу Енцо Куако сърбинът даде множество притеснителни сигнали, но въпреки това съумя да надделее над французина, а впоследствие и да запише още две победи съответно над Григор Димитров и Алекс де Минор, за да се класира за четвъртфиналната фаза на Откритото първенство на Австралия.

В битката за място сред най-добрите четирима Ноле се изправи срещу световния №6 Андрей Рубльов, като за пореден път изнесе напълно безупречно представяне и се поздрави с изразителна победа - 6:1 6:2 6:4. По този начин балканецът намери място в своя 44-ти полуфинал в турнири от Големия шлем, където ще премери сили с една от приятните изненади в надпреварата - непоставения американец Томи Пол.

От самото начало на срещата двамата състезатели ни предлагаха изобилие от динамични разигравания от основната линия, в които ударите им прелитаха изключително ниско над мрежата и допълнително пресираха съперника. Бившият номер едно не се страхуваше да насочва ударите си към по-силния удар на съперника, а именно неговия форхенд, като по този начин изненадваше руснака, който е привикнал към това опонентите да търсят бекхенд страната му.

Рубльов стартира с голяма доза увереност и често опитваше да движи именития си противник по ширината на корта, но в изявите му липсваше постоянство и още в дебютното си подаване бе изправен пред опасност от пробив. Ако тук той успя да се спаси благодарение на отличния си начален удар, то в следващия си сервис гейм отново бе притиснат от опонента и след двойна грешка на брейкбол предаде подаването си.

Колебливите изявите на московчанина продължиха и в следващите геймове, когато той редуваше перфектно насочени удари с непредизвикани грешки, от което деветкратният шампион не пропусна да се възползва, за да осъществи втори пробив и да си подсигури успеха в откриващия сет.

Доминацията на белградчанина се пренесе и във втората част, където той продължи да бъде бъде почти напълно безгрешен от всяка зона на корта. Рубльов съумя да опази паритета до 2:2, но в следващия си сервис гейм позволи значителен спад в своето представяне и няколко непредизвикани грешки по-късно Джокович имаше преднина от пробив.

Сърбинът бе поставен под напрежение в ответното си подаване, където световният №6 повиши интензитета в ударите си и с помощта на няколко безмилостно насочени ретури достигна до две точки за моментален рибрейк. До такъв обаче не се стигна, тъй като в най-важните моменти бившият водач в ранглистата можеше да разчита на своя сервис, благодарение на който опази аванса си за 4:2. 

Сценарият от дебютния сет се повтори и тук, тъй като, веднъж поел водачеството в резултата, Джокера не направи нито крачка назад и съвсем скоро успя да дублира преднината си от брейк след нова серия от пропуски на противника, приближавайки се на крачка от крайната победа.

Статуквото на корта не се промени и в третата част, където играта на Рубльов продължи да бъде на приливи и отливи, докато от другата страна на мрежата ставахме свидетели на абсолютно безкомпромисно представяне. Той реализира пробив още в първия гейм от сета, а оттам насетне играта му придобиваше дори още по-заплашителен вид с всяка следваща минута. Руснакът бе напълно безпомощен срещу съвършената игра на 21-кратния шампион от Големия шлем и след малко повече от 2 часа престой на корта Джокович можеше да вдигне триумфално ръце.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Близо до съвършенството: Джокович разгроми Рубльов и отново е 1/2-финалист в Мелбърн! Мирела Николова
Теми:  
atp | андрей рубльов | Аустрелиън Оупън 2023 | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook