Братя в живота, опоненти на корта: Историите на братските съперничества в Тура

от в 10:12 на 23.11.2021
Владислав Риждов

Братската връзка е една от най-силните в човешките отношения. В тениса неведнъж сме виждали как някои от топ играчите като Новак Джокович, Матео Беретини и Стефанос Циципас играят заедно със своите братя с цел да им помогнат в тяхното развитие, но когато трябва да се изправиш срещу един от най-близките си хора, ситуацията става различна. В следващите няколко реда може да се запознаете с братските съперничества в историята на мъжкия тенис.

 Джон Макенроу и Патрик Макенроу

Съперничеството на седемкратния шампион от Шлема с брат му Патрик започва през далечната 1985 година на турнира в Stratton Mountain. В мач от първия кръг Джон разгромява брат си с 6:1 6:2, а впоследствие вдига и трофея, без да загуби нито един сет в хода на надпреварата.

Следва пауза от 6 години, преди двамата отново да премерят сили в официален двубой. Това се случва през сезон 1991, а залогът е титлата от турнира в Чикаго. Намиращ се под №51 в ранглистата по онова време, Патрик стига до успех в откриващия сет, но Джон успява да разочарова брат си и триумфира след обрат - 3:6 6:4 6:2. Отново през същата кампания Джон и Патрик се срещат в Базел, а победата за пореден път е на сметката на по-изявения от двамата Макенроу. Седем години по-възрастният Джон не дава сет на Патрик, побеждавайки го комфортно с 6:2 6:4.

Патрик така и не успява да се доближи до успехите на сингъл, които неговият брат постига, но бившият №28 се радва на доста по-добро представяне при тандемите, където има спечелени 16 титли, включително и такава от Ролан Гарос през 1989 г.

Юрген Мелцер и Гералд Мелцер

Най-верните фенове на тениса със сигурност са чували името на Юрген Мелцер. Австриецът започва кариерата си на 18-годишна възраст и достига до върховото за себе си осмо място в ранглистата, което постига през 2011-а. Левичарят може да се похвали с победи над играчи като Новак Джокович, Рафаел Надал, Давид Ферер, Доминик Тийм и Александър Зверев.

Далеч с по-малко успехи е изпълнена кариерата на неговия по-малък брат - Гералд, който, подобно на Юрген, също е левичар, но така и не се сдобива с трофей от категория АТР. Двамата се изправят един срещу друг чак през 2015-а година в първия квалификационен кръг на Уимбълдън, а опитният Юрген се поздравява с победа в последователни сетове.

През следващата година двамата отново се срещат, но този път Гералд успява да надиграе брат си. Това се случва на домашната им надпревара в Кицбюел, където по-малкият брат реализира обрат, който го изпраща на полуфинал. Впоследствие кариерата на Гералд бе съпътствана от контузии и той така и не успя да развие своя потенциал.

Александър Зверев и Миша Зверев

Безспорно Саша и Миша са едни от най-разпознаваемите братски тандеми в света на тениса. Вече на 34, Миша е един от ветераните в Тура, но успехите му не са кой знае колко впечатляващи, ако ги съпоставим с тези на брат му. Първият мач помежду им е през 2012-а, когато Саша е едва на 15-годишна възраст. Миша се справя безапелационно с брат си, давайки му едва един гейм.

Две години по-късно на Чаланджъра в Хюстън двубоят е доста по-оспорван, но Саша е принуден да се откаже в средата на решителната част. Прогресът обаче бързо застига Саша и той се превръща в един от най-добрите играчи в света към момента.

През 2018, вече утвърдил се като един от водещите играчи в Тура, Саша отново се изправя срещу своя брат, а арена на техния сблъсък е турнирът във Вашингтон. Настоящият №3 не дава сет на Миша и след 6:3 7:5 се поздравява с успеха.

Франсиско Черундоло и Хуан Мануел Черундоло 

Франсиско и Хуан Мануел са най-пресният пример за братско съперничество в тениса. Двамата се наслаждават на добри сезони, а 20-годишният Хуан Мануел дори бе сред осемте най-добри млади състезатели на Мастърса в Милано, където допусна поражения и в трите си срещи от груповата фаза.

Във вчерашния ден двамата за първи път премериха сили помежду си - на Чаланджъра в Кампиняс, Бразилия. След малко над час време на корта радостта бе за световния №112 Франсиско, който надигра брат си с 6:1 7:5 и по този начин ще спори за място на финала.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Братя в живота, опоненти на корта: Историите на братските съперничества в Тура Владислав Риждов
Теми:  
александър зверев | джон макенроу | жералд мелцер | миша зверев | патрик макенроу | франсиско черундоло | Хуан Мануел Черундоло | юрген мелцер

Коментари





Следвайте ни в Facebook