Бублик: Джокович е джентълмен, но е стар; Григор и Монфис са най-готините хора в тениса

от в 10:19 на 28.09.2022
Калоян Соколов

Александър Бублик е един от играчите, които никога не са имали проблем да изкажат реалните си мисли в медиите и това го прави един от големите любимци на журналистите. Казахстанецът е сред най-атрактивните играчи на корта, но поведението му пред камера не отстъпва и поредното доказателство е интервюто на световния номер 41 за Clay Tennis, в което той споделя интересни подробности за останалите тенисисти и големите промени в собствения си начин на живот и възприятия:

Как може да не харесваш такава страхотна настилка като клея? Заради това, че си цапаш чорапите ли е?

- Просто не ми харесва, но не ми пука към ден днешен. Нямам проблеми да играя на всяка една настилка и да се наслаждавам. Промених подхода си към много неща, откакто имам син. Все пак това е моята работа, така че трябва да я върша по възможно най-добрия начин.

В какъв аспект се промениха нещата за теб, след като стана баща?

- Трудно е за обяснение. Просто трябва да обърнеш страницата. Щом Василий започне да плаче, то аз трябва да забравя всичките свои проблеми и да не отдавам никакво значение.

Значи Василий промени кариерата ти?

- Може би за добро, а може би не чак толкова. Ще видим. Само от 20 дни съм баща. Не се интересувам от нищо друго, след като детето ми се роди. Само то ме вълнува. Готов да играя на всяка една настилка и по всяко едно време. Тези неща вече не ми правят впечатление.

Какви други неща приемаш в момента, които преди не си харесвал?

- Просто трябва да бъда добър пример и да се наслаждавам на това, което правя.

Хубав ли е животът на професионалния тенисист?

- Не. Твърде много пътувания.

Но не мислиш ли, че някои хора биха убили, за да пътуват така?

- Наясно съм. Много хора мечтаят и за чиста питейна вода. Оценявам го, но просто не ми харесва.

Опитваш ли се да правиш тениса на всяка цена по-атрактивен, докато играеш?

- Не, наистина не ми пука. Играя за себе си и моето семейство. Ако на хората им харесва, то това е чудесно. Нямам проблем обаче дори и ако публиката не е на моя страна. Напълно бих го приел.

Изглежда, че си започнал да се забавляваш повече на корта?

- Да, особено в момента. Всичко започна на Ролан Гарос и оттогава наистина ми харесва да играя тенис. Навън е 40 градуса и е рано сутрин? Няма проблеми!

С какво би се занимавал, ако не беше тенисист?

- Нямам представа. Бих искал да се занимавам с много неща, но нямаше да правя толкова много пари и да имам подобна свобода. При положение че имам неограничени средства, то бих помагал на подрастващите да имат по лесен достъп до спорта. Иска ми се да помагам на хората и да създам собствена фондация. Моето бъдеще в тениса беше предначертано.

Не си имал избор?

- Никога. Баща ми искаше да играя тенис, а майкя ми го подкрепи. Започнах на две години и моето желание не е било никога от значение. Така стояха нещата в моето семейство и не смятам този подход за лош. Трябва да имаш някаква форма на контрол над децата си, когато са добри в неща.

Не искам Василий да е тенисист, само че определено бих настоявал да се занимава с дадено нещо, виждайки някакъв потенциал у него. Той ще бъде просто едно хлапе и няма да има идея какво да прави. Самият аз бях много глупав до поне около 18-годишна възраст, а тогава вече играех на ниво топ 100. Прекалената свобода не е неизменно хубава и го казвам от личен опит.

Изглежда, приемаш сериозно отговорностите си като баща?

- Разбира се. Родителите често не приемат собствените си грешки. Поемането на отговорност е част от живота.

Щастлив ли беше от титлата на Елена Рибакина от тазгодишния Уимбълдън, имайки предвид как и двамата сте руснаци, които се състезават за Казакстан?

- Разбира се. Победата на Елена е страхотна за държавата, както и за федерацията. Инвестициите се отплатиха. Страната влага много средства в този спорт и Рибакина е просто черешката на тортата. Горд съм с федерацията, защото знам колко много ни е помагала през годините.

Федерер, Надал или Джокович? Кой е най-готин?

- Нека бъдем честни. Не прекарвам особено много време с Рафа и Роджър. За мен е Новак.

Значи казваш, че не си имал време насаме с Роджър?

- Да. Той вече не играеше особено много, когато аз се появих в Тура. С Новак сме си говорили доста от началото на пандемията досега. Не бих казал, че е готин. Той е на цели 35 години, баща е на две деца и няма как да бъде готин. Той е страхотен джентълмен, горд баща и невероятен тенисист. Джокович е изключителен за нашия спорт.

А кои тогава са наистина готините играчи в ATP Тура?

- Гаел Монфис и Григор Димитров са много готини. С тях се разбирам най-добре. Особено Гаел е дефиницията на тази дума.

Вярно ли е, че сте се сбивали със Зверев?

- Да, истина е, само че беше много отдавна и не искам да влизам в детайли. Всичко това е в миналото. И двамата сме добре, така че няма смисъл да говорим.

Купонджия ли си?

- Бях, допреди да срещна моята съпруга. Не е добре да ходиш на толкова много партита, когато си в сериозна връзка. Трябва да си лоялен и да се грижиш за човека до теб. Все още понякога излизаме да се забавляваме заедно.

Какво е да си на купон с Александър Бублик?

- Не знам. Трябва да попитате приятелите ми. Не мисля обаче, че биха ви казали.

Каква е мечтата ти в тениса?

- Не бих казал, че е мечта. По-скоро е цел. Мечтите са нещо почти непостижимо. Моята цел е да остана здрав и ще съм щастлив с моята кариера, ако се задържа сред първите 30-40, докато приключа с професионалния спорт - завърши Бублик едно от най-интересните тенис интервюта през година.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бублик: Джокович е джентълмен, но е стар; Григор и Монфис са най-готините хора в тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър бублик | гаел монфис | григор димитров | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари
Следвайте ни в Facebook