Буенос Айрес: Рууд се завърна с победа; 38-годишният Вердаско е 1/4-финалист

от в 04:29 на 10.02.2022
Мартин Петков

Каспър Рууд излезе на корта на турнира в Буенос Айрес за първи път, след като контузия му попречи да вземе участие на Аустрелиън Оупън. Норвежецът, който е бивш шампион от надпреварата в аржентинската столица, се изправи срещу непретенциозния Роберто Карбайес Баена, като демонстрираше по-високо ниво от съперника си в хода на срещата, надделявайки след 7:6(2) 6:3 за близо два астрономически часа. В следващия кръг на първия поставен в схемата му предстои двубой с един от местните представители в лицето на Федерико Кория.

В стартиращите геймове осмият в света на няколко пъти разполагаше с възможности за реализиране на брейк, ала неточности му попречиха да вземе превес в резултата. Карбайес Баена, усетил своя момент след двойна грешка на норвежеца, успя да извика съперника си в близост до мрежата, карайки го да сгреши, с което световният №78 поведе с пробив аванс. На свой ред Рууд не остана безучастен, вдигна оборотите и моментално реализира рибрейк, възстановявайки паритета. В идните геймове двамата избраха да заемат защитна позиция, като не поемаха никакви рискове. Скоро пък испанецът сервираше при пасив от 5:6, но пропукване в играта му донесе сетбол на първия поставен, който моментално бе отразен с добра атака към филето, за да се стигне до тайбрек. Дългият гейм ни предложи най-доброто от играта на Рууд, където с изящен удар от форхенд страната норвежецът си осигури сетбол, който реализира с хубав ас по правата, грабвайки откриващия сет.

Втората част стартира по страхотен начин за бившия носител на трофея от надпреварата, който стигна до ранен пробив, благодарение на прецизно изпълнено воле. Карбайес Баена не се предаде, като дори в средата на сета предизвика грешки от страна на високоранкирания си опонент, което допринесе за възстановяването на равенството. Подобно на първата част, Рууд още в идното подаване покачи нивото в играта си, стигайки до последователни брейкболи, за да може с фамозен форхенд по диагонала да пробие, с което си върна водачеството. Испанецът значително свали нивото си на игра, от което Рууд единствено печелеше позитиви, а непоставеният играч допусна двойна грешка на мачбол, за да може световният №8 да се поздрави с крайния успех.

38-годишният ветеран Фернандо Вердаско се поздрави със своята първа победа на ниво ATP за сезон 2022, но успехите му не приключиха дотук на турнира в Буенос Айрес и след нов трисетов триумф Нандо намери място сред 1/4-финалистите на Argentina Open, като бившият член на топ 10 не беше достигл до финалната осмица на най-високо ниво, откакто го стори в Белград преди близо година. Испанецът се справи със съпротивата на световния номер 104 Тиаго Монтейро, надделявайки с 2:6 6:3 7:5 за малко над два астрономически часа игра.

Вердаско започна срещата колебливо и скоропостижно първата част отиде на сметката на опонента му, само че доминацията на Монтейро не се пренесе в последвалите части. Бразилецът все по-често допускаше грешки, докато световният номер 201 стабилизира представянето си и съумя не само да възвърне паритета в общия резултат, ами да спечели и третия сет, което му осигури място в 1/4-финалите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Буенос Айрес: Рууд се завърна с победа; 38-годишният Вердаско е 1/4-финалист Мартин Петков
Теми:  
atp | буенос айрес | каспър рууд | роберто карбайес баена

Коментари





Следвайте ни в Facebook