България е сред тенис елита: Григор и още 6 наши сънародници ще участват на United Cup!

от в 10:24 на 23.11.2022
Мартин Петков

България ще участва в дебютното издание на новосформирания смесен тенис турнир United Cup, който заменя ATP Cup в календара, като страната домакин отново ще бъде Австралия. Първата в историята съвместна надпревара на двете професионални тенис асоциации по традиция от предходното състезание ще открие новия сезон в АТР и WTA Тура, провеждайки се в периода 29 декември - 8 януари. В турнира участие взимат общо 18 нации, 16 от които бяха обявени на 10 ноември на база класирането на първите им ракети в световната ранглиста, респективно при мъжете и жените, както и чрез комбиниран ранкинг между най-добрите състезатели на конкретната държава в двете тенис вериги.

Последните две места бяха запазени за един отбор от квотата на мъжката ранглиста и друг такъв от обединеното класиране на първенците при мъжете и жените в нацията. Сериозната заслуга за участие на родината ни в турнира безспорно е на най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който със своето 28-о място в класацията на АТР ни спечели правото да се включим в състезанието, докато Казахстан зае позицията на отбора, класирал се чрез комбиниран ранкинг. По регламента на надпреварата всеки представителен тим трябва да бъде съставен от минимум трима и максимум четирима играчи от всеки от двата пола, като в списъка със заявени имена освен това на бившия номер три в българската селекция личат още тези на Димитър Кузманов, Адриан Андреев и Александър Лазаров, а при дамите това са Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Гергана Топалова.

Изтегленият по-рано този месец жребий отреди на страната ни място в група А на турнира, провеждаща се в град Пърт, където ние се присъединяваме още към съставите на Гърция, която бива предвождана от Стефанос Циципас и Мария Сакари, и този на Белгия, чиито първенци са Давид Гофен и Елизе Мертенс. Според предварителната програма на състезанието на нас ни предстои още в откриващия ден на 29 декември да станем свидетели на балканското съревнование България - Гърция, както и суперсблъсъкът между Димитров и Циципас.

В тегленето на 10 ноември участниците бяха разпределени в общо шест групи по три, които след изиграване на мачове всеки срещу всеки ще излъчат полуфиналистите. Трите градове домакини приемат по два потока съответно и ще бъдат в този ред - Пърт (А и F), Бризбейн (В и Е) и Сидни (С и D). За финалната четворка в Сидни ще се класират крайните победители във всеки град, които ще бъдат излъчени след директен двубой между спечелилите двете групи в конкретното местоположение, а последната позиция е отредена за следващия най-добре представил се състав. Всички мачове ще се състоят от пет отделни срещи - по две на сингъл за мъже и жени и една на смесени двойки, като турнирът ще носи и точки за ранглистите на сингъл на АТР и WTA.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
България е сред тенис елита: Григор и още 6 наши сънародници ще участват на United Cup! Мартин Петков
Теми:  
atp | united cup | wta | адриан андреев | александър лазаров | бг тенис | бгтенис | виктория томова | гергана топалова | григор димитров | димитър кузманов | изабелла шиникова

Коментари





Следвайте ни в Facebook