Димитър Кузманов

Оцени този играч:
Димитър Кузманов
Димитър Кузманов
179
България
30 г.
72 кг.
180 см.
Пловдив
Дясна ръка , бекхенд с Две ръце
Стефан Рангелов

Биография

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6 годишна възраст. Кузманов е син на бившата тенисистка и национална състезателка Дора Рангелова. Негов треньор е вуйчо му Стефан Рангелов.

Постига значителни успехи при юношите. През 2009 г. е първи в ранглистата на Европейската тенис асоциация (ETA) при 16 годишните и е избран е за „Тенисист на годината“ в Европа за юноши в тази възрастова група. Печели турнирите в Милано (1 категория), Крема и Нови Сад (2 категория).

В турнирите на ITF при 18 годишните е победител през 2009 в Пловдив и Хасково от 4 категория и финалист през 2010 г. в Нови Сад (2 категория), Пловдив (3 категория) и на двойки в Сантяго де Чили (2 категория).

Най-доброто му постижение при мъжете е достигане до финал на двойки на фючърса в Добрич от 2009 г.

През 2010 г. е победител в турнира за мъже „Академик“, организиран от Българската федерация по тенис, като в полуфинала отстранява втората ракета на България Тихомир Грозданов, а на финала побеждава Илия Кушев.

Най доброто му класиране в световната ранглиста при юношите е №40 на 24 януари 2011 г. През юли достига до финал на Европейското първенство за юноши до 18 години, като губи с 5-7 6-7(2) от водача в схемата Роберто Карбалес Баена.

Снимки

Видео

КоментариСледвайте ни в Facebook