Българското участие в Мелбърн или какво да очакваме от Цветана Пиронкова?

от в 18:45 на 06.02.2021
Калоян Соколов

  • История и тенденции

По-малко от два дни ни делят от началото на Аустрелиън Оупън, а всички почитатели на спорта у нас се вълнуват от представянето на Цветана Пиронкова. Откритото първенство на Австралия далеч не е сред любимите надпревари на Пиронкова. Нашето момиче има 12 участия и никога не е преодолявала втория кръг, само че някои от изявите ѝ в Мелбърн изобщо не са за подценяване.

Българката има успех срещу Винъс Уилямс, която по това време все още е в топ 10 на световната ранглиста. Цвети тогава е слабо позната тийнейджърка и никой няма съмнения в победата на американката, но родната ни представителка още тогава показва, че е способна да победи всяка една тенисистка в даден ден и постига една от най-големите изненади в женската схема. Също така не бива да забравяме, че единствената титла в кариерата на първата ни ракета бе спечелена именно на австралийска земя, когато Пиронкова триумфира в Сидни, и то с три поредни победи над топ 10 състезателки.

  • Моментно състояние и стилови особености

Сегашната форма на Цвети също дава множество основания да вярваме, че тя може да се представи отлично на откриващия Голям шлем за годината. Българката вече записа на сметката си пет победи през настоящия сезон, а две от тях станаха факт точно в Мелбърн и бяха постигнати срещу по-високоранкираните от нея Дона Векич и Людмила Самсонова. Единственото поражение на пловдивчанката пък беше регистрирано от Серина Уилямс, но и там видяхме положителни знаци във втория сет, когато легендарната американка трябваше да играе на абсолютния си максимум, за да сломи съпротивата на първата ни ракета.

Кортовете в Австралия през този сезон са още по-бързи, което е още едно предимство за българката, която е фенка на подобен тип условия. Родната ни представителка ще може да разчита на първото си подаване и да печели множество лесни разигравания с него, какъвто беше случаят на миналогодишния US Open, в който нашето момиче държеше челните позиции в този компонент. Вторите сервиси на Цвети също ще извлекат дивиденти от това, тъй като времето на посрещащата тенисистка ще бъде намалено и те няма да бъдат толкова сериозно атакувани.

Подсечените форхенди са друга стара слабост на Пиронкова, която няма да бъде експлоатирана в такава степен, ако направим едно сравнение с по-бавните покрития, на които топката се вдига значително по-ниско от корта, а освен това на твърда настилка и времето за реакция се увеличава, давайки възможност на нейните опонентки безпроблемно да я атакуват. Тук Цвети ще може да използва този прийом, за да миксира играта с цел да изкара противничката си извън баланс.

Дланният удар на Цветана пък изглежда по-остър от всякога и определено това е още една отлична новина за Пиронкова, чийто офанзивни качества постоянно се развиват и огромен брой от тенисистките биха имали сериозни затруднения срещу плоските изпълнения от ракетата на нашата сънародничка.

  • Жребий и очаквания

Жребият на първата ни ракета определено не е от най-леките, като тя ще има коварна съперничка още на старта. Тогава тя ще трябва да премери сили със Су-Вей Хсие, която също има афинитет към бързите настилки и нестандартните отигравания. Сходството в стиловете на двете категорично не е в полза на никоя от тях, защото силите им са почти изравнени и те ще трябва да търсят друг подход, за да се надхитрят взаимно, но по-доброто моментно състояние на Пиронкова би трябвало да се окаже решаващо за изхода на двубоя.

Следващото евентуално препятствие по пътя на българката се очертава да бъде Бианка Андрееску, а тя е от типа опонентки, които са най-трудни за нашата състезателка, тъй като я превъзхождат значително физически, но пък канадката пропусна целия минал сезон и това се очертава като прекрасна възможност за нашето момиче да се поздрави с изненадваща победа, а в трети кръг бихме могли да станем свидетели на поредната глава от съперничеството между Пиронкова и Винъс Уилямс, в което всички знаем, че първата ни ракета знае как да се противопостави и да намери път към успеха.

Нататък в тази четвъртина личат имената на топ тенисистки от ранга на Петра Квитова и Симона Халеп, които се намират в отлична спорта форма и за Цветана би било много трудно да ги надиграе последователно, имайки предвид тяхната висока класа и все още недотам доброто физическо състояние на пловдивчанката, която продължава да страда от проблемите си с дясното бедро.

Истината е, че лесни мачове в този поток няма, само че е напълно в реда на нещата това да бъде така на Голям шлем и съм убеден, че чудесните игри на Цвети ще продължат и на Аустрелиън Оупън, където този път тя ще премине Рубикона на втория кръг и ще се поздрави с най-доброто си представяне някога в турнира!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Българското участие в Мелбърн или какво да очакваме от Цветана Пиронкова? Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | Аустрелиън Оупън | Превютa | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook