Циципас не допусна изненада срещу екзекутора на шампиона и е 1/2-финалист в Стокхолм!

от в 21:02 на 21.10.2022
Мартин Петков

Стефанос Циципас демонстрира отлична форма на първата от големите надпревари в зала в края на тенис сезона - тази в Астана, като достигна финала, където преклони глава срещу бъдещия шампион Новак Джокович. Гъркът неведнъж е впечатлявал с изявите си на закрито и именно на състезание от този тип завоюва дебютната си АТР титла на турнира в Стокхолм през 2018-а година.

Световният номер 5 така и в последвалите издания на надпреварата не се завърна да брани отличието си, но за радост на местните привърженици на тениса, то бившият подгласник от Ролан Гарос взе решение да се включи в битката за трофея в шведската столица през тази седмица и откри успешно кампанията си, гарантирайки си среща с домакинската първа ракета в лицето на Микаел Имер. Сблъсъкът предложи множество интригуващи моменти, като публиката стоеше изцяло зад гърба на шведа, ала Циципас по шампионски надхитри аутсайдера в срещата, като записа пета поредна победа над него и все още не е губил сет - 7:5 6:3. По този начин елинът резервира своето място в полуфиналната фаза на турнира, където очаква един измежду Франсис Тиафо и Емил Руусувори.

Началото на двубоя несъмнено принадлежеше на фаворита, който неколкократно се възползва от непремерените действия на съперника при размените от основната линия, за да поведе с ранен пробив. Изостанал назад в резултата, Имер покачи равнището си значително и даде надежди на сънародниците си по трибуните, че изненадата в мача е постижима, като те от своя страна на практика го окрилиха и в последния възможен момент от частта световният номер 79 ознаменува игровото си предимство, като възстанови паритета - 5:5. В този момент Циципас изглеждаше в безпомощна позиция на сервис, като ефикасността на първото му подаване спадна, и той трябваше да отразява брейкбол в 11-ия гейм, ала показа здрави нерви и използва импулса в представянето си в идните минути, което му донесе куп позитиви, сред които и успех в откриващия сет, продължил 66 минути.

На старта на втората част разочарованието видимо беше обзело местния любимец, който избързваше в ударите си и инкасира редица неточности, докато състезател от ранга на елина не сбърка да се възползва от предоставения му шанс и излезе на "пол позишън" за победата с аванс от пробив. Идният гейм на Циципас се превърна и в преломния момент на сблъсъка, след като Имер разполагаше на три пъти с възможност за рибрейк, но до такъв така и не се стигна, а световният номер 5 до края на двубоя загуби едва две точки на начален удар и се поздрави с крайния успех в срещата, час и 42 минути след нейното начало.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас не допусна изненада срещу екзекутора на шампиона и е 1/2-финалист в Стокхолм! Мартин Петков
Теми:  
atp | микаел имер | стефанос циципас | стокхолм

Коментари





Следвайте ни в Facebook