Да гледаш деца по време на война

от в 22:35 на 16.03.2016
Георги Христов

Сърджан Джокович е 54-годишен ентусиаст, който изгради един от най-великите спортисти в света - 11-кратния шампион в Големия шлем Новак Джокович. Сърджан рядко контактува с пресата, но с удоволствие даде ексклузивно интервю за сп. "Нюзуик" в кафе-ресторант "Новак" в Белград - семейното заведение на името на сина му. Използвайки другия си син Джордже като преводач, Сърджан разказа за Новак - от детството му в сръбските планини до тайните на прочутата му психическа стабилност и отношенията му с Анди Мъри.

Сърджан за ранните години
Роден съм в малко селце в Косово, близо до Трепча (голям миньорски комплекс в Северно Косово). Между двете световни войни дойдоха англичаните и построиха тенис кортове и хотели. Нямах възможност да играя тенис. Тук завърших гимназия и се преместихме в Белград, когато бях на 19 г. На 25 г. срещнах съпругата си Диана и година по-късно се роди Новак.

Първите години на Новак
Той беше първото ни дете, окъпано в много любов. Това е разликата между нас и западните страни - когато ни се роди дете, искаме да сме 100% в живота му до края. Затова в Сърбия и на Балканите ние сме здраво свързани с нашите деца и между нас съществува специална, безусловна любов. 4 г. по-късно на бял свят се появи Марко, а след още четири - и Джордже. Когато Новак стана на 2 г. и половина, заминахме в зимния курорт Копаоник. Отворихме там ресторант "Ред Бул", започнахме и бизнес със спортна екипировка. Там се научиха да живеят нашите деца.

Новак навлиза в тениса
Беше на 3 годинки, а тенис кортовете бяха точно пред ресторанта в Копаоник. Докато строяха кортовете, Новак висеше заедно с работниците и им носеше храна и напитки. Оттогава датира връзката му с кортовете. Виждах любовта в очите му, когато заглеждаше кортовете, затова му купих една малка пъстра ракета с топка от стиропор, която веднага се превърна в любимата му играчка в живота. Когато навърши 4 г., той замина на тенис лагер в Нови Сад, на 70 км от Белград. Tам се научи да върти ракетата, останалото е история. На 4 г. имаше същия бекхенд, както и днес. Ноле беше роден за този спорт. Имах голямо желание братята му да станат професионални скиори, но този май беше по-добрият вариант.

Да гледаш деца по време на война
В планината живяхме 17 г., което се отрази добре на здравето на момчетата. Осем месеца в годината бяхме по склоновете. По време на бомбардировките над Белград там беше по-безопасно, защото не чувахме и не виждахме какво става в големите градове.

Характерът на малкия Новак
Искам да кажа нещо, което не съм споделял пред пресата. Новак винаги беше специално хлапе, много различен от връстниците си. От малък беше много чувствителен, внимателен и дисциплиниран в работата. Когато навърши 4 г., брат ми, който притежаваше бутик, му подари яке. Новак не искаше да го вземе. Брат ми го попита: „Защо не искаш да го вземеш?” А той му отговори: „Ако го взема, ти няма да можеш да го продадеш.” После му даде футболна топка. Новак поигра малко с нея и му я върна с думите: „Тя е твоя. Ако ми потрябва, пак ще я взема от теб.”

Кариерата на Новак
Когато на 6 г. започна да тренира, всеки аспект от неговата кариера беше поставен под контрол: задачите му днес, утре, след месец и година, какво яде и пие днес, утре, кога ще ходи на училище, кога е изпитът по математика, какви са неговите желания и мечти. Защо ли? Много талантливи деца не успяват, защото родителите им са изключително нереалистични, когато стане дума за тяхната кариера, живот и мечти. Те решават, че тяхното дете е голям талант, след което упражняват такъв натиск върху него, че то не издържа. В семейството настъпва хаос, разводи, провали.

Развива се сам
Макар че Новак се оформяше като голям играч, нямаше желаещи да помагат. Аз трябваше сам да се справям.
И в продължение на 10 г. не се отделих от него. Където и да отидехме, всички имаха екипи - терапевти и треньори. А за Новак аз бях майка, баща, треньор и доктор – всичко!
Никой не ме учеше, но за мен най-важното беше да не допускам грешки. Бях подложен на невероятно напрежение - трябваше да взимам трудни решения, да наемам треньори, да сменям школи. Всичко се вършеше в името на Новак. За съжаление Марко и Джордже не притежават и 1% от ентусиазма, волята и силата, които дадох на Новак. Той просто взе цялата ми енергия.

Раздялата
Новак напусна дома на 12 г. и отиде в тенис академията на Ники Пилич до Мюнхен. Тогава нямахме пари да го придружим. Мястото е Обершлайсхайм, на 30 км от баварската столица. Там човек яде тенис, пие тенис, спи тенис, мисли тенис - всичко е тенис. По принцип Ники Пилич не взима деца под 14 г., но не искаше да изтърве Новак.

Вниманието към детайлите
Един ден Новак се появи 20 минути преди тренировка. Ники Пилич го попита: "Къде си тръгнал?" Той отговори: "Подготвям се за тренировка. Трябват ми поне 20 минути за загрявка." Веднъж Новак посети тенис клуб "Партизан". Един стар човек го наблюдаваше и попита: "Момче, защо загряваш 20 минути преди мача, а след него разпускаш 20 минути?" Той отговори: "Всеки път, когато разпускам след тренировка, аз удължавам кариерата си с един ден." Затова Новак почти никога не се контузва.

Взаимоотношенията с Анди Мъри
Като по-млади двамата участваха във всеки турнир и никога не са били в конфликт. Новак винаги беше най-добрият, а Мъри - плътно зад него. Както сега! Искам да поздравя семейство Мъри с дъщеричката им (София Оливия, родена на 7 февруари).

Бъдещето и религията на Новак
Мисля, че той ще бъде най-добрият тенисист в историята. Казах го още когато хвана ракетата. Защото Новак е изпратен от Бога. Като семейство ние се опитахме да сбъднем желанието на Господ.

За Федерер, Надал и приятелствата в тениса
През 2006 г. Сърбия игра срещу Швейцария. Новак беше на 19 г. и имаше проблеми със синусите, не можеше да диша. Трудно се справяше с дългите разигравания и дългите мачове. Тогава Федерер направи всичко възможно, за да го уязви. Роджър се прояви като най-добрия играч на корта, но не и най-добрия човек. Никой никога не е третирал Новак както тогава. С Мъри в момента сега са съперници, но след края на кариерата ще бъдат много добри приятели. Мъри е голям талант, но когато няма ден, не бива да губи самообладание. Тогава започва да говори с щаба си, което го разсейва.

Борис Бекер
Той му даде сила (Бекер тренира Джокович от декември 2013 г.). Подсказва му грешките, които сам е допускал. Дълго време Новак не знаеше как да си пази силите, но сега вече има достатъчно енергия да печели.

Сръбската икона
Той е бог в нова Сърбия, което обаче ме натъжава. В момента Новак е единствената светлина в тунела за Сърбия. Притеснявам се за страната и народа - какво ще се случи след края на кариерата на Ноле. Хората виждат в него символ на успеха. Той е живият пример как да постигнеш невъзможното в семейството. Сърбия няма нищо освен него.

За нравствената му сила
През 2011 г., когато победи Федерер на полуфинал на Откритото първенство на САЩ пред 24 000 души, 23 000 от тях аплодираха Федерер. Новак спечели мача, взе микрофона и каза: "Вие сте най-добрата публика в света." Такава е неговата духовна мощ - истински гранит.

Източник: 7 дни спорт


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Да гледаш деца по време на война Георги Христов
Теми:  
новак джокович | сърджан джокович | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook