Да си на 16 и да си в топ 16 на Уимбълдън: Мира Андреева не спира да впечатлява!

от в 15:20 на 09.07.2023
Мартин Петков

16-годишната Мира Андреева безспорно е голямото откритие на WTA сцената през настоящия сезон и след силните си изяви върху клея, то тийнейджърката продължава да трупа успехи и при дебюта си на трева, след като се класира за втората седмица на Уимбълдън. Младата рускиня през днешния ден изнесе поредното си впечатляващо представяне на кортовете в All England Club и сломи сънародничката си Анастасия Потапова, която бе 22-ра поставена в схемата, като по пътя към триумфа си се нуждаеше от час и 36 минути игра - 6:2 7:5.

По този начин за световната номер 102, която стартира участието си на "свещената трева" още от квалификациите, предстои дебют в осминафиналната фаза на турнир от Големия шлем, като следващото изпитание за нея на Уимбълдън се явява шампионката от Ийстбърн - Мадисън Кийс, намираща се в серия от осем поредни победи.

Началото на двубоя ни предложи сериозна доза интрига, след като двете рускини изпитваха затруднения в това да се напаснат стилово една към друга и грешките от техните ракети бяха съпроводени от доминация на посрещачите. Именно огромният брой неточности спомогна за това да станем свидетели на пробив във всеки от първи три гейма за мача, преди в крайна сметка Андреева да намери баланса в ударите си, за да затвърди преднината си, повеждайки с 3:1. Същевременно пък световната номер 23 далеч не можеше да се похвали с нещо подобно и продължи все така неистово да бърка в опитите си да е агресивна, докато тийнейджърката остана солидна в разиграванията и изрази игровото си предимство в цифровото съотношение, за да осъществи трети пореден брейк, донесъл ѝ броени минути по-късно успеха в откриващия сет.

На старта на втората част Мира съумя да запази нивото си високо и без притеснение влизаше в дългите размени от основната линия, в които оставаше по-свежа физически, за да се сдобие с пробив аванс. Впоследствие обаче напрежението върху плещите на 16-годишната тенисистка взе връх над нея емоционално и тя започна да инкасира лековати неточности, като прибегна до пласирането на по-плитки топки в съперниковата половина, с което действие си вкара своеобразен автогол, предвид факта че Потапова най-после навлезе в ритъм и умело реализираше уинъри от двата хвата на ракетата си.

Атакуващият стил на 22-рата поставена с тези мигове заработи на пълни обороти и тя скоропостижно напълно обърна статуквото в сблъсъка и след четири поредни гейма в актива си, то вече разполагаше с комфортен аванс при 4:1 в своя полза. Оттам насетне обаче грешките в представянето на по-високоранкираната рускиня се подновиха, като скоропостижно младата тенис надежда съумя да заличи пасива си и в деветия гейм достигна цели седем скрити мачбола.

Изправена до стената, Потапова демонстрира нерви от стомана, за да оцелее в поливалентната ситуация и светкавично опита да използва придобития импулс в играта си, осигурявайки си два поредни сетбола на ретур, ала квалификантката не пропусна да покаже сериозната си психическа устойчивост, благодарение на която удържа подаването си - 5:5. В последвалите минути пък Андреева отново вдигна високо летвата на ретур и наложи своето превъзходство на корта, за да осъществи така бленувания си пробив в последния възможен момент, като при идното си заставане на начален удар бе безпогрешна и официализира победата си, строполявайки се на земята, обляна в сълзи от радост.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Да си на 16 и да си в топ 16 на Уимбълдън: Мира Андреева не спира да впечатлява! Мартин Петков
Теми:  
wta | анастасия потапова | мира андреева | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook