Да си припомним: Кои са петимата най-млади шампиони от Шлема при мъжете?

от в 15:52 на 21.09.2021
Георги Евстатиев

Турнирите от Големия шлем са най-значимите състезания в тениса. Те носят най-много точки за световната ранглиста, привличат най-голямо внимание, наградните им фондове са най-високи. В тях винаги участват най-добрите, а победителите завинаги записват името си в историята, като някои успяват да го постигнат още като тийнейджъри. Това са най-младите АТП играчи, които са печелили титла от Шлема:

5. Рафаел Надал - Ролан Гарос 2005 - 19 години, 3 дни

В началото на 2005 г. 18-годишният Надал може да се похвали с четири участия в основната схема на турнирите от Големия шлем, както и с титла на ниво АТП в Сопот, Полша. През тази година испанецът достига до 1/8-финал на Откритото първенство на Австралия, играе на финал на Мастърса в Маями, печели Мастърсите в Монте Карло и Рим. След силния старт на сезона Надал влиза като четвърти поставен на Ролан Гарос и до 1/8-финалите не губи нито един сет. След това побеждава Давид Ферер и Роджър Федерер в четири сета и се класира за финала. Там той се изправя срещу 37-я в света Мариано Пуерта и го побеждава с 6:7 6:3 6:1 7:5. По този начин младият ипанец се поздравява с титлата дни след 19-я му рожден ден. Така започва любовната му афера с Ролан Гарос, като към днешна дата има 13 спечелени трофея.

4. Бьорн Борг - Ролан Гарос 1974 - 18 години, 10 дни

Към 1974 г. Борг има четири спечелени титли, като една от тях е на клей в Рим, точно преди Ролан Гарос. В Откритото първенство на Франция шведът влиза като трети поставен. На 1/8 и 1/4-финалите има тежки петсетови битки срещу Ерик ван Дилен и Раул Рамирес. На полуфиналите побеждава отстранилият вторият в света Илие Настасе, Харолд Соломон. В спор за трофея 18-годишният тенисист се изправя срещу 14-я поставен Мануел Орантес, който печели първите два сета. Физическата умора обаче си казва думата и испанецът взима само 2 от 20 гейма докрая, което носи победата на Борг.

3. Матс Виландер - Ролан Гарос 1982 - 17 години, 288 дни

Друг швед, в лицето на Матс Виландер, влиза в Откритото първенство на Франция като 30-и в световната ранглиста и непоставен в надпреварата. В първите си три срещи губи само един сет преди тежкия петсетов сблъсък на 1/8-финалите срещу Иван Лендъл. Следващите мачове преминават сравнително леко за Виландер, като на финала среща четирикратния шампион от Шлема Гилермо Вилас. Шведът губи първия сет, но след това е безапелационен в следващите три 7:6 6:0 6:4 и по този начин печели първата си от общо три на Ролан Гарос и изобщо първата си титла на ниво АТП.

2. Борис Бекер - Уимбълдън 1985 - 17 години, 227 дни

Бекер е следващият непоставен играч, който триумфира с титлата. Германецът влиза на Уимбълдън като 20-и в световната ранглиста точно след първия си спечелен турнир в Куинс. Бекер достига до третия кръг без особени проблеми. Тогава обаче му предстоят петсетови срещи срещу Йоаким Нистрьом и Тим Майот, като и двамата са играчи от топ 20 на света. След това преодолява Анри Леконте, за да достигне до финала. Бекер среща световния №9 Кевин Курен, финалист на Australian Open 1984. Германецът печели в четири сета, с което печели първата си от три титли на Уимъбдън и общо шест от Шлема.

1. Майкъл Ченг - Ролан Гарос 1989 - 17 години, 110 дни

Най-младият шампион от Шлема е и единственият от този списък, който има само една мейджър титла. На Ролан Гарос 1989 Ченг за първи път в кариерата си преодолява четвъртия кръг на надпревара от Големия шлем. На 1/8-финал американецът преодолява Иван Лендъл в пет сета, след което дава по един сет в следващите си два мача. На финала тийнейджърът се изправя срещу световния номер три Стефан Едберг и го побеждава с 3-2 сета, с което записва името си в историята като най-младия играч с мейджър титла.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Да си припомним: Кои са петимата най-млади шампиони от Шлема при мъжете? Георги Евстатиев
Теми:  
атп | голям шлем

Коментари





Следвайте ни в Facebook