Даниил Медведев срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:40 на 21.11.2021
Калоян Соколов

Александър Зверев и Даниил Медведев излизат в последния мач за сезон 2021, като двамата ще определят шампиона на финалите в Торино. Руснакът е непобеден през цялата седмица, докато Зверев постепенно набра скорост в хода на седмицата и вчера изнесе вдъхновяващо представяне, за да преодолее съпротивата на Новак Джокович. Интересно подробност е, че двамата финалисти вече са триумфирали на заключителния Мастърс, а днес предстои да разберем кой ще съумее да дублира постижението си, така че нека не губим време и да порасъждаваме как някой от тях би могъл да вземе решително предимство.

Съперничество:

Медведев и Зверев са се срещали цели 11 пъти и показателите са на страната на световния номер две, който е спечелил в шест от тези случаи. Предимството му всъщност е далеч по-сериозно, отколкото показва статистиката, защото московчанинът е в серия от пет поредни успеха над олимпийския шампион и го надви на цели два пъти през последните 10 дни.

Добрата новина за третия поставен се крие в това, че мачът им в груповата фаза предложи огромна доза интрига и ясно се видя, че условията са по вкуса на Зверев. Все пак трябва да отчетем как точно победителят от US Open показа далеч по-голяма доза агресия в решителните мигове и това е атестат за неговото преимущество, когато се играе под сериозна доза напрежение.

Поредимствата, които да донесат поредната победа на Медведев

Категорично германецът среща сериозни трудности с ниския отскок на топката, който е константа при ударите на Медведев и веднага можем да погледнем към резултатите на Саша върху тревните кортове, където усещането е подобно и да установим, че той никога не е достигал отвъд четвъртия кръг на Уимбълдън.

Поставен в подобно положение, Зверев почти е лишен от офанзивната си мощ и защитата му определено е доста по-пропусклива, когато му се налага да взема топката буквално от корта и гъвкавостта на близо двуметровия играч е подложена на един трудно преодолим за него тест.

Длъжни сме да споменем и дефанзивните ретури на втория в света, които са най-добрите такива в Тура. Шампионът от Ню Йорк има огромен обхват и е способен да неутрализира всеки един първи сервис, което се видя явно на Мастърса в Торонто при категоричните му победи над гигантите Джон Иснър и Райли Опелка. Тогава двамата американци изглеждаха сякаш са смалени с магически лъч и изобщо не затрудняваха руснака с началните си удари.

Тези хакрактеристики ни подсказват, че топката ще се връща в полето на Зверев далеч по-често от обикновеното и той няма да може да минава толкова бързо през подаванията си, а продължителните разигравания определно биха наклонили везните в полза на почти безгрешния от основната линия московчанин.

На последно място бих изтъкнал психологическото предимство на миналогодишния шампион, защото той има комфорта да печели всичките скорошни сблъсъци с конкретния си съперник и ще се чувства напълно уверен в собствените си възможности. Третият в света пък би трябвало да бъде по-напрегнат от вчера, когато излезе в ролята на пълен аутсайдер в полуфинала си срещу Новак Джокович. Сега говорим за мач с още по-голям залог, а Медведев - наглед не чак толкова непреодолимо препятствие и Зверев определено ще има какво да губи.

Прийомите, които могат да обърнат тенденциите в полза на Зверев

Зверев не може просто да покаже обичайната си игра и да се надиграва с Медведев, тъй като руснакът прави повечето неща по-добре от него. Саша трябва да предприеме пътя на риска, за да наруши комфорта на опонента си, а излизанията на мрежата биха били добър съюзник, имайки предвид крайно пасивната позиция на втората ракета на света.

Германецът може да вкара в употреба и слайсовете, които бяха тайното оръжие на Григор Димитров по пътя му към успеха над същия противник в Индиън Уелс. Медведев обича сам да убива темпото на игра и определено не е щастлив, когато същото лекарство бива използвано срещу него и сам трябва да поема инициативата.

Друг важен момент се появява при атакуващите удари на Зверев, което е продиктувано от нежаланието му да играе в близост до линиите. Обикновено световният номер три залага на грубата сила, която няма да бъде достатъчна да сломи отбраната на Медведев, така че златният медалист от Токио би трябвало да прецизира агресивните си продължения, като това поначало не му е чуждо и очаквам от него да разчита преимуществено на отличните си къси диагонали.

Очаквания и коефициенти

Това ще бъде битка между двама от тримата най-добри играчи на твърди кортове през сезона, но не смятам, че в момента най-високото ниво на Медведев може да бъде достигнато от Зверев и руснакът излъчва един плашещ микс между спокойствие и непукизъм, който би трябвало да го отведе до поредната значима титла в колекцията му.

Букмейкърите също фаворизират Даниил Медведев, предлагайки ставка от 1.50 за негов успех, докато коефициентът на Александър Зверев се котира на 2.50, макар че тези предварителни очаквания биват често опровергавани и няма нищо сигурно в мач с подобен залог. Вие пък отново ще може да наблюдавате срещата на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Даниил Медведев срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Анализ | даниил медведев | истории и анализи | превюта | финали торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook