Даниил Медведев срещу Ник Кирьос - анализи, очаквания и коефициенти

от в 19:25 на 19.01.2022
Калоян Соколов

Четвъртият ден от тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия обещава да бъде изключително вълнуващ, тъй като ще станем свидетели на дългоочаквания сблъсък, противопоставящ два от най-интересните персонажи в световния тенис елит днес - Даниил Медведев и Ник Кирьос. Двамата са прочути със своето нестандартно и понякога сякаш несериозно поведение на корта, което е предпоставка за един изключително вълнуващ двубой, в който публиката ще бъде въвлечена максимално и който не е изключено да ни поднесе изненади. 

Съперничество 

Двамата имат помежду си два изиграни официални двубоя и любопитното е, че всеки от тях е спечелен от Ник. Първата им среща е през пролетта на 2019-а година в мач от първия кръг на Мастърса в Рим, когато австралиецът надделява в три сета. Няколко месеца по-късно на ATP 500 турнира във Вашингтон пътищата им отново се срещат, като този път залогът е значително по-голям, а именно титлата. Взел скалпа на Стефанос Циципас на полуфиналите, Кирьос не проявява милост и към третия поставен в схемата, вдигайки трофея в американската столица.

От тогава насам играта на Медведев търпи страхотен прогрес и към момента той е сред тенисистите с най-добри шансове да триумфират в Мелбърн, но всички знаем, че австралиецът е способен да надиграе всеки, особено пред родна публика, затова нека да поразсъждаваме как би могъл да се развие утрешният сблъсък, колкото и непредвидим да е той.

Как би могъл Ник Кирьос да сътвори изненадата?

Кирьос сам сподели как отлично знае по какъв начин да противодейства срещу руснака, но същото важи в пълна степен и за Медведев. Нещата са се променили много от предишните срещи между двамата, но игровите стилове до голяма степен остават същите. Това показва, че местният представител би могъл отново да използва подобни тактики, само че този път трябва да бъде още по-категоричен в тяхното изпълнение. Непоставеният играч със сигурност черпи увереност от победите в миналото, макар че те са със сериозно давност и категорично ще излезе на корта със сериозна доза самочувствие.

Световният номер две винаги е бил почти непобедим, когато влезе в познатия си ритъм на игра и доброто сервиране не е достатъчно за постигането на сензацията. Медведев е правил играчи от типа на Иснър и Опелка да изглеждат напълно безпомощни, само че световният номер 115 е готов да предложи съвсем ново ниво на вариация.

Канберецът е длъжен да използва често прийома сервис-воле, тъй като съперникът му посреща далеч зад основната линия и позицията му е уязвима при подобен тип атаки. Обикновено миналогодишният финалист се ползва с привилегията да измисля нестандартен вид удари, но сега Кирьос е напълно готов да му изземе тези функции и постоянно да го държи нащрек за някоя изненадваща смяна на темпото.

За аутсайдера няма да бъде достатъчно да изиграе просто един силен тенис мач, защото в момента няма шанс да спечели такъв срещу подобен съперник и трябва да приложи цял наръчник по психология, за да влезе в главата на шампиона от US Open, с което да направи неконтролируема атмосферата на корта.

Най-важно за 26-годишния състезател си остава да използва по най-добрия начин своя сервис и да остане непредвидим в действията си. Ник не трябва да спира да миксира играта дори ако се налага да загуби точка с някое наглед глупаво изпълнение, тъй като е важно постоянно да поддържа напрежението върху опонента си. Щом Медведев започне да разгадава намеренията на Кирьос, то всичко за непоставения тенисист е приключило.

Какво дава спокойствие на Медведев, че той няма да загуби отново от Кирьос?

Вторият поставен е в пъти по-добър играч спрямо времето, когато е допуснал пораженията си от екстравагантния си колега, а същото далеч не може да бъде казано за Кирьос. Австралиецът почти не е излизал извън рамките на родината си през последните две години и страда от огромна липса на състезателна практика, като резултатите му постоянно се влошават и физическото му състояние е под огромна въпросителна.

Руснакът се сдоби с голям бонус, след като стана ясно, че предстоящият двубой ще се проведе на централния корт, а не на John Cain Arena, където феновете са далеч по-близо до играчите и са в състояние да изравнят силите до голяма степен. Безспорно по-нискоранкираният играч разполага с един от най-трудните за разчитана сервиси в тениса, но Медведев притежава невероятна дълбочина при ретурите си и е способен веднага да върне нещата в изходно положение, откъдето става пълен фаворит за спечелването на точката.

Московчанинът няма как да бъде победен единствено с груба сила и няколко своеобразни избухвания от основната линия и категорично вторият в схемата ще иска да превърне конкретния сблъсък в битка на изтощение, защото се чувства далеч по-добре кондиционно подготвен. Медведев е като една жива тенис машина и просто не виждам как би позволил топката да се върна с веднъж повече от неговата страна.

Фаворитът ще изтощава бавно опонента си, като постоянно го кара да изиграе още един допълнителен удар, докато го обезсили напълно. Световният номер две много добре знае къде да насочи топката, за да изкара Кирьос от комфортната му зона и колебливият бекхенд на австралиеца се очаква да бъде подложен на един истински тест за издръжливост, който надали е готов да изтърпи.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам да видим един наистина зрелищен сблъсък, в който Ник Кирьос ще се раздаде до последната точка, само че в момента единствено името работи за местния представител и той просто не се намира в достатъчно добра форма, за да спори за победа с най-добрия играч на твърди кортове през последните няколко сезона. Не изключвам Медведев да загуби сет в мача, ала всичко друго е по-скоро в сферата на научната фантастика.

Букмейкърите са на абсолютно същото мнение и предлагат ставка от едва 1.16 за руснака, а Кирьос изглежда напълно обречен според предварителните прогнози, съдейки по коефициента му от 5.00, макар че подобни предвиждания често са били опровергавани, като за нас остава надеждата, че станем свидетели на едно първокласно тенис шоу. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Даниил Медведев срещу Ник Кирьос - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | Аустрелиън Оупън | даниил медведев | Ник Кирьос | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook