Даниил Медведев срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:50 на 18.02.2021
Калоян Соколов

Даниил Медведев и Стефанос Циципас ще излязат утре сутрин на централния корт в Мелбърн, за да определят втория финалист на Откритото първенство на Австралия. Пътят на двамата играчи досега беше коренно различен, като гъркът трябваше да оцелява в две петсетови битки, докато руснакът срещна известни трудности само срещу Филип Крайнович. 

Сблъсъците между Медведев и Циципас винаги са носели интрига на корта, както и извън него, а двамата не крият своите неособено топли чувства един към друг, което внася допълнителен заряд към най-важната среща досега помежду им. Ние с вас пък ще направим кратка ретроспекция на тяхното съперничество и ще се опитаме да поразсъждаваме какво ни предстои в този полуфинал и по какъв начин те биха могли да се неутрализират взаимно.

  • Предистория и съперничество

Всичко започва в Маями през 2018-а година, когато Даниил надделява в оспорван мач, като нервите на 19-годишния балканец не издържат и той се обръща към опонента си с обръщението "ши*ан руснак", а това изкарва извън нерви Медведев, който буквално се нахвърля върху съперника си и го съветва да мери своите приказки, защото е просто едно малко момченце, което не може да се бие.

Тази обида, изглежда, отеква сериозно в главата на настоящия номер четири, тъй като той постига нова победа над по-младия си противник. Тя идва доста изненадващо поради причината, че Стефанос точно е направил своя голям пробив, класирайки се за финала на Мастърса в Монреал и всички очакват силно представяне от него в Ню Йорк, но непоставеният руснак попарва надеждите на новата тенис звезда и отлага първия сериозен пробив в Големия шлем за Стефанос.

Медведев обаче изобщо не спира само с този триумф и скоро повежда с 5:0 в преките дуели между тях, а гъркът признава как действително няма никаква идея с какво да противодейства на Даниил. Така се стига до мача им на Финалите в Лондон, когато всички очакват поредната наказателна акция на руснака, само че Стефанос се поздравява с първи успех, а впоследствие достига до титлата.

Самият Циципас споделя, че намира играта на шампиона от ATP Cup за безкрайно скучна и му е трудно да запази търпение, защото руснакът винаги е готов да разиграва по 40-50 удара във всяка точка. Даниил определено се беше настанил трайно в главата на утрешния си съперник, ала гъркът вече, изглежда, е намерил лекарството за победа и това изравнява значително силите между тях.

  • Как може Циципас да спре серията от 18 поредни победи на Медведев?

Мотивацията определено е с ключова роля. Гъркът неведнъж е казвал как отношенията им с Медведев са подобни на такива между боксьори, а не на тенисисти. Негативните реплики от двете страни определено вкарват допълнително напрежение и световният номер 6 едва ли би избрал да надиграе някой друг играч, за да се класира за първия си "мейджър" финал.

Самият грък е споделял как възприема руснака за най-големия си съперник, като обратното важи в пълна степен. Много хора биха предположили, че Циципас ще бъде емоционално изцеден след обрата, постигнат над Надал, но адреналинът ще свърши своята работа, за да може Стефанос да хвърли всички сили в мача на живота си до момента.

Друг коз в ръкава на Циципас е това, че до момента Медведев игра само с тенисисти, които постоянно са плътно залепени за основната линия и нямат особена агресия в подхода си. Единственото изключение е Андрей Рубльов, само че и той страда от липса на креативност и грубата му сила се оказа напълно недостатъчна, за да срази интелигентен състезател като Даниил.

Руснакът няма как да бъде надигран, без да бъде изваден от комфортната си зона, колкото и добре да удря даден тенисист. Джон Макенроу сравни играта на Даниил с шахмат и действително той винаги е един ход напред, когато получава очакваното продължение от опонента си. Циципас трябва да бъде дързък, атакуващ и непредвидим, а всички тези характеристики далеч не са му чужди, така че можем да очакваме той да да съпротивлява по начин, който може да изкара Медведев извън баланс.

  • По какъв начин руснакът би могъл отново да извади от равновесие Циципас?

Едва ли в момента има по-уверен играч в Тура от световния номер четири и предизвикателството може единствено да го мотивира. Най-голямото предимство за Даниил е неговата способност да убива ритъма на съперника със своите нестандартни отигравания и да сваля топката максимално ниско, оставяйки съперника без възможност да пласира агресивен удар.

Руснакът ще трябва да забави максимално развитието на мача, като въвлече гърка в продължителните размени, където определено предимството е на страната на Даниил. Способността на Медведев да кара противника си да играе серия от допълнителни удари, е друга особеност, която е лазила по нервите на Циципас неведнъж и той е започвал да прибързва ненужно в търсенето на уинър.

За Даниил ще е от изключителна важност да направи срещата възможно по-физическа, защото със сигурност той е по-свеж от съперника си и това може да окаже някакво влияние, ако се стигне до пети сет. Миналогодишният победител в Лондон трябва да играе своята игра, без да се увлича по темпото на Циципас и постоянно да накъсва разиграванията, поставяйки гърка в необичайни ситуации.

Медведев не може да спечели този мач, играейки красиво, но определено може да надделее при спазване на нужната тактическа дисциплина и да покаже как ефективността е далеч по-значима от ефектността.

  • Очаквания и коефициенти:

Очакванията към този сблъсък са големи и аз лично смятам, че ще бъдат оправдани. Тези двама играчи винаги се раздават отвъд предела в техните схватки, а наличието на публика ще бъде още един бонус към тази бъдеща епика, която очаквам да ни споходи. Моментната форма категорично е на страната на световния номер четири, само че не вярвам това да бъде толкова определящо в двубой с толкова висок залог и мога единствено да се нагърбя с прогноза за петсетов двубой, който ще се реши от няколко точки и вероятно ще остане за дълго в паметта на феновете на играта.

Букмейкърите изразяват по-голяма категоричност в своите виждания, фаворизирайки сериозно Медведев. Ставката за Даниил се оценява на 1.35, докато коефициентът за гърка се котира на 3.00, само че това далеч не е гаранция за подобно предстоящо развитие и всички силно се надяваме да станем свидетели на непредвидим дуел между двама от най-добрите млади играчи. Двубоят пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Даниил Медведев срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | Аустрелиън Оупън | даниил медведев | превюта | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook