Давиденко: За мен Надал бе като всеки друг играч; нямах спонсори, защото съм руснак

от в 02:11 на 21.06.2022
Мирела Николова

Николай Давиденко е един от тенисистите, които въпреки своите качества не успяха да достигнат до най-високото стъпало в тениса, оставайки в сянката на Големите трима. Все пак представителят на Русия с украински произход може да се похвали с изкачване до третата позиция в световната ранглиста през 2006 година, както и трофей от Финалния Мастърс за сезона, завоюван през 2009-а. 

В кариерата си Давиденко достига до четири полуфинала в турнири от Шлема, но нито веднъж не успява да премине отвъд тази фаза, тъй като във всеки един от случаите претърпява поражение от Роджър Федерер. Не такава обаче е ситуацията, когато обърнем поглед върху двубоите му срещу Рафаел Надал, защото руският тенисист е сред малкото, които имат положителен баланс срещу Матадора, като през годините е постигал 6 победи в 11 изиграни срещи помежду им.

Какъв е бил ключът към тези успехи над легендарния испанец, какво го е затруднявало в мачовете му срещу Федерер и какво е било първото му впечатление за Джокович - това са само част от въпросите, на които отговори Давиденко в скорошното си интервю за ClayTennis.

Балансът ти срещу Надал е 6 победи и 5 загуби. Какъв беше ключът към това да бъдеш толкова успешен срещу може би най-великия играч за всички времена?

- Стилът ми на игра противодействаше успешно на този на Надал на твърди кортове. Нямах проблеми с него, за мен той беше като всички останали тенисисти. От друга страна, никога не можех да победя Джеймс Блейк, защото удряше силно и се стремеше да завърши разиграването след 2-3 удара. Специалистите на клей бяха най-удобните съперници за мен на хард, защото те обичат дълги размени на удари и прилагат голямо количество топспин.

Изпитвах затруднения срещу състезатели от Северна Америка, тъй като стилът им на игра е изключително агресивен и основан на кратки разигравания. Затова и Федерер ми беше най-трудният опонент. Форхендът му летеше с висока скорост, а сервисът му биваше изпълняван с голяма точност, което ме лишаваше от това да имам какъвто и да е контрол срещу него.

Можеше ли да предвидиш, че Джокович ще стане толкова велик играч, когато за първи път го видя да играе?

- Веднъж бе мой спаринг партньор на загрявката преди един от мачовете ми в Рим. Бях изненадан от начина, по който контролираше топката - пласирах отлични удари, но той успяваше да върне всичко. Придвижването му по корта също беше на забележителна висота. Тогава той беше на 16-17 години и негов треньор беше Рикардо Пиати, който дойде и ми каза: "Новак ще бъде следващият топ играч", а аз се съгласих. След две години Джокович вече беше в топ 10 и все още е там.

Мисля, че той имаше страхотен отбор около себе си през цялата кариера, което му позволи да разгърне таланта си и да се усъвършенства като играч. Това му помогна да се задържи толкова дълго на върха. Той вече остарява, но съм сигурен, че иска да спечели още няколко Шлема, ще бъде интересно.

Ще успее ли да го направи?

- Той има добри шансове за трофеите на Уимбълдън и на US Open (в случай че бъде допуснат до участие). Зависи от неговата подготовка. За следващия сезон не мога да дам прогноза, тъй като, когато достигнеш до определена възраст, с всяка година след това става все по-трудно. Не мисля, че ще играе до 40 години - да печелиш турнири от Шлема на 40 във формат 3 от 5 сета, е невъзможно.

Има ли някои любопитни факти от твоята кариера, с които хората вероятно не са запознати?

- Бях в челната петица в продължение на пет години, но ми беше трудно да намеря добри спонсори, защото съм руснак. Nike ми казаха нещо от рода на: "Федерер е първи в света, ще видим кога ще стигнеш до номер едно". Ако бях американец, класиран на пето място в ранглистата, може би щях да получа договора с Nike. Или с Adidas, ако бях германец; зависи от националността. Единственият добър договор, който имах, беше с Prince и продължи три или четири години, преди да започнат финансовите им проблеми.

Кои са най-големите разлики между тениса в днешно време, сравнен с времето, когато беше топ играч?

- Според мен тенисът не търпи голямо развитие. Състезателите, които са на върха сега - не говоря за Надал и Джокович, а за по-младото поколение - не са толкова добри в технически аспект, което ме изненадва. В момента играта е по-физическа - силни сервиси, мощни удари. Въпреки това обаче Надал и Джокович продължават да доминират над младите тенисисти. Те все още печелят титли от Шлема и побеждават играчи, които са десет години по-млади от тях. Не смятам, че новото поколение показва някакво невероятно ниво. 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Давиденко: За мен Надал бе като всеки друг играч; нямах спонсори, защото съм руснак Мирела Николова
Теми:  
atp | интервю | любопитно | николай давиденко | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook