Давидович Фокина - какво трябва да знаем за следващия съперник на Григор Димитров?

от в 00:04 на 16.04.2022
Мирела Николова

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се представя по превъзходен начин в първия си турнир на клей за сезона и вече е част от полуфиналната фаза на Мастърса в Монте Карло. След като постигна престижни победи над Каспър Рууд и Хуберт Хуркач в предходните кръгове, през днешния ден на нашето момче му предстои да премери сили с екзекутора на Новак Джокович - Алехандро Давидович Фокина.

Роден на 5 юни 1999 г. в испанския град Малага, Фокина е привлечен от тениса още от ранна детска връзка. Той произлиза от спортно семейство, като майка му е рускиня, баща му - евреин с руско и шведско гражданство. Започва да играе тенис на двегодишна възраст, а 9 години по-късно е поставено началото на партньорството му с Хорхе Агире, който си остава негов наставник и до ден днешен. 

Още в юношеските години испанецът дава сериозна заявка за бъдещи успехи. Въпреки че е израснал на клея в Испания, Фокина печели най-голямата си титла на тревните кортове в All England Club през 2017 г., когато триумфира на юношеската надпревара на Уимбълдън. Любопитното е, че на практика испанецът е тренирал на трева само няколко дни преди началото на турнира, но това не му попречва да извърви пътя до трофея.

Фокина става част от професионалния Тур през 2016 г. и прави своя дебют във веригата на ATP на турнира в Барселона през 2017 г., като още в първия си двубой излиза като победител. Големият му пробив идва на Откритото първенство на Франция през миналия сезон, когато достигна до четвъртфиналите, което е и неговото върхово постижение в Шлема досега. 

Надпреварата в Монте Карло е сред най-успешните за испанеца, тъй като и през миналата година той направи изключително силен рейд до четвъртфиналите в Княжеството, побеждавайки по пътя си Матео Беретини, но отстъпвайки на Стефанос Циципас. През този сезон пък Фокина отстрани Новак Джокович във втория кръг, след което серията му продължи с успехи над Давид Гофен и Тейлър Фриц, но дали ще бъде приключена от нашия Григор Димитров, предстои да разберем.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Давидович Фокина - какво трябва да знаем за следващия съперник на Григор Димитров? Мирела Николова
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | бгтенис | григор димитров | монте карло

Коментари





Следвайте ни в Facebook