Дебютният 1/4-финал е факт: Швьонтек отрази два мачбола и оцеля в тенис трилър срещу Бенчич

от в 21:26 на 09.07.2023
Мартин Петков

Ига Швьонтек за пръв път в своята кариера се класира за 1/4-финалите на Уимбълдън. Световната номер едно изглеждаше напуснала почти със сигурност надпреварата, тъй като Белинда Бенчич водеше със сет и 5:4 гейма, а освен това разполагаше с два поредни мачбола, но изненадата беш избегната, тъй като топ поставената съумя да измъкне втрата част в тайбрек и оттам насетне не погледна назад, осигурявайки си дебют във фазата на финалната осмица в Лондон - 6:7(4) 7:6(2) 6:3.

По този начин полякинята вече е в серия от 14 последователни победи и ще се изправи срещу друга тенисистка, която спечели медал на Олимпийските игри в Токио, а именно Елина Свитолина, след като украинката за пръв път в своята кариера надигра бившата номер едно Виктория Азаренка, преодолявайки нейната съпротивата в супертайбрека на третия сет от сблъсъка им.

Началото на двубоя се оказа повече от оптимистично за полякинята, която на бърза ръка зададе високо темпо в разиграванията със своя форхенд, чието качество върху тревното покритие се подобрява непрестанно, и тя си осигури три брейкбола още на самия старт. Олимпийската златна медалистка на свой ред пък загатна, че далеч не е готова да се предаде така лесно и влезе в скоростни размените от основната линия с топ поставената, като съумя да заличи тези възможности пред нея, а много скоро и четвъртата точка за пробив, открила се пред нейната съперничка, бе осуетена.

Последва известно затишие на корта, преди с настъпването на десетия гейм Швьонтек да вдигне оборотите и мигновено си гарантира два сетбола, повеждайки с 15:40, ала швейцарката не се пропука в поливалентната ситуация, като впечатли със защитата си и предизвика изиграването на тайбрек. Именно в него Бенчич се отпусна напълно от обзелата я на моменти скованост, като разгърна напълно потенциала си в атакуващ план и пречупи съпротивата на световната номер едно, след като респектиращо записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част шампионката от Ролан Гарос съумя да се мобилизира след разочароващия завършек на отминалия сет и взе пълен превес в разиграванията, при което най-после осъществи пробив, правейки ги от общо осмия си брейкбол в мача. Водачеството в резултата за Ига обаче далеч не траеше толкова дълго, след като неточностите от нейната ракета постепенно се увеличаваха прогресивно и световната номер 14 не пропусна да ни впечатли с клиничност, предвид факта че оползотвори дебютната си точка за пробив и възстанови паритета.

Оттам насетне сервиращите отново съумяха да наложат своята воля на корта и шансовете пред посрещачите изглеждаха напълно лимитирани, преди в заключителния 12-и гейм швейцарката да достигне до два поредни мачбола, ала поставена под напрежение, Ига преодоля кризисния момент и ни направи свидетели на нов тайбрек. В неговата първа половина двете тенисистки непрестанно си предаваха водачеството една на друга, за да се стигне до момента, когато Швьонтек намери оптималния си сервис и спечели двете си точки, за да поведе с 5:2, като повече не се пропука и равенството в отделните сетове беше факт.

Олимпийската шампионка от Токио първа имаше брейкбол в решителния сет, само че влезе в много сериозна поредица от грешки и изведнъж световната номер едно се откъсна напред с 4:1. Последваха минути на доминация от страна на сервиращите, което доведе до възможност за Швьонтек да затвори срещата на свое подаване, но Бенчич не спря да се бори и поведе с 0:30. Всъщност швейцарката дори трябваше да достигне до две поредни точки за пробив, но нямаше право да използва повече системата за видеоповторение и загуби разигравание, което трябваше да отиде в нейна полза, а с това 3-часовия двубой.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дебютният 1/4-финал е факт: Швьонтек отрази два мачбола и оцеля в тенис трилър срещу Бенчич Мартин Петков
Теми:  
wta | белинда бенчич | ига швьонтек | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook