Димитър Кузманов пред NOVA: Не очаквах толкова силно начало на сезона (видео)

от в 15:31 на 27.01.2021
Мирела Николова

Втората ракета на България Димитър Кузманов стартира годината си по възможно най-добрия начин - след две победи в квалификациите на турнира от категория ATP 250 в Анталия той се класира за основната схема, където записа първи успех на надпревара от подобен калибър. Серията му бе спряна от световния №10 Матео Беретини, който се оказа твърде голямо предизвикателство за родния ни представител.

След впечатляващото представяне в турския град Мико беше в София, където се подготвя за следващите турнири, на които предстои да участва. В свое интервю пред NOVA той разказа за началото на годината си в Анталия, мача с Матео Беретини, а също така коментира и ситуацията в Мелбърн.

- Сезон 2021 започна доста добре за теб с представянето в Анталия. Каква е твоята оценка?

- Да, ако трябва да бъда честен, нямах очаквания за толкова добро начало на сезона. Заминах в Анталия, като дори не знаех дали ще взема участие в турнира, тъй като бях в листата на чакащите. В крайна сметка надпреварата се разви доста добре за мен, както и за Адриан, който също игра страхотно, така че беше едно прекрасно начало за нас на новата година. Може би имаше и нещо общо с миналогодишното ни участие в АТП Къп, дори два от мачовете съвпаднаха точно с датите, на които играхме в Австралия и изглежда, че има позитивна енергия около началото на годината и тези специални дни за нас. Наистина съм много щастлив, че започнах по този начин.

Последният ми турнир беше София Оупън, като бяха минали два месеца оттогава, а все пак това е доста дълъг период без състезания. Работехме над много нови неща, такива, които искахме да подобрим след миналата година. Няма да крия, че предишни сезони винаги в началото ми е било трудно, но се радвам, че сега се представих успешно още в първия турнир срещу сериозни съперници и въпреки нелекия жребий успях да покажа много добра игра. Винаги съм казвал, че резултатите са следствие на това, което показваш на корта - когато играеш добре, когато правиш нещата, които са ти заложени от екипа и от треньора, резултатите идват след това.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Miko (@kuzmanov.dimitar)

- Матео Беретини беше единственият представител на топ 10 през тази седмица, който се състезаваше. Когато видя, че ще играеш срещу него, каква ти беше подготовката, как си "свери часовника" по време на мача и каква ти е оценката?

- След като преминах квалификациите, жребият за основната схема беше вече изтеглен и местата на квалификантите също бяха разпределени. Един от възможните варианти беше да играя с Фабио Фонини и понеже аз много го харесвам, си бях пожелал да се падна срещу него, но уви, не стана. В крайна сметка пък се изправих срещу играч от първите 10 на света, даже преди година беше и номер 8, една от младите изгряващи звезди. Беше невероятно изживяване, защото не всеки ден и въобще не всеки тенисист в кариерата си получава подобна възможност. Няма да скрия, че бях изнервен, припрян, леко стегнат и не започнах добре мача. Нивото на Матео Беретини е много, много високо, и в крайна сметка, когато допускаш такова състояние на тялото, това се отразява на целия мач след това. Много е трудно да го догониш или да бъдеш до някаква степен по-равностоен на него. 6:2 6:3 е резултат, който не ме удовлетворява, но с оглед на играта, която показах, е напълно реален. Съжалявам само, че не можах да се отпусна и да покажа пълния си потенциал, но съм реалист, че не всеки ден играя срещу такива играчи. Това, както всеки път съм казвал, е един ценен опит и в следващия мач срещу съперник от подобна класа, ще ми помогне, тъй като ще имам вече по-голям опит зад гърба си.

- Фокусът сега е върху Аустрелиън Оупън - първия турнир от Големия шлем за годината. Там обаче има доста проблеми, свързани с хотел, храна, организация. Ти, от гледна точка на професионалист, как виждаш нещата?

- Да, много нашумяла тема в спортните среди напоследък е ситуацията в Австралия, тежка е. Новак Джокович опита да помогне, застъпи се за пореден път за играчите, както много пъти е правил, но за жалост, доколкото съм запознат, във всяка една страна мерките са строго конкретни и колкото и да се опитват ATP или ITF да съдействат на играчите, е много трудно да се случи, след като държавата е наложила съответните мерки. Наистина много неприятна ситуация за всички там, които са в карантина, защото не могат да тренират, няма как да излязат извън стаите. Въпреки това нито ATP, нито самите организатори имат вина, тъй като те се опитват да им съдействат, но в крайна сметка самото правителство взима решенията. След като са им позволили да заминат за Австралия, били са предупредени за протоколите, но в случая тези, които са изолирани в стаите, е наистина малшанс за тях. Като играч на такова ниво мога да кажа, че каквото и да ти предоставят в стаята, няма как да го замениш с това, което имаш на корта. Голям фактор там са условията - мачовете понякога достигат до 35-40 градуса температура. Ти седиш 2 седмици затворен и в един момент трябва да излезеш и да се адаптираш, докато другите вече един вид са пред теб. Разбира се, тези, които са по-силни психически, могат да го преодолеят, но е много трудно стъпало. От друга гледна точка, жребият може да отреди да се паднеш срещу друг, който също е бил 2 седмици под карантина. Това е просто спорт и поредното предизвикателство.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Димитър Кузманов пред NOVA: Не очаквах толкова силно начало на сезона (видео) Мирела Николова
Теми:  
atp | анталия | Аустрелиън Оупън | бг тенис | димитър кузманов

Коментари





Следвайте ни в Facebook