Димитър Кузманов срещу Салваторе Карузо - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:01 на 09.11.2020
Калоян Соколов

Димитър Кузманов е последният българин, който все още е част от надпреварата на сингъл в София, и ще излезе тази вечер малко след 18:00 часа в търсене на първата си победа на Sofia Open. Негов опонент ще бъде италианецът Салваторе Карузо, който прави най-силната година в своята кариера и вече е почти неизменна част от ATP Тура, като наскоро достигна до рекордната за него 82-ра позиция в световната ранглиста. Безспорно тази среща е най-очакваната в програмата днес на централния корт в зала "Арена Армеец", а нека заедно с вас се опитаме да видим по какъв начин втората ни ракета би могъл да се поздрави със сензационен успех.

Какво да очакваме от Салваторе Карузо?

Карузо e номер 82 в световната класация и е на 27 години. Започва да играе тенис на 6-годишна възраст в родната си Авола, а първата му победа на най-високото професионално ниво идва през 2018г., когато надиграва Юки Бамбри на старта в Антверпен. През същия сезон той печели първата си титла от Чаланджър надпревара, докато 12 месеца по-късно вече е част от топ 100. Изкачването на италианеца е непрестанно и след пандемията усилията му са възнаградени с първи успех в сериите "Мастърс", който бива постигнат срещу Тенис Сандгрен и въпреки че впоследствие отстъпи на Новак Джокович, остави отлични впечатления с представянето си.

Най-силното оръжие на Салваторе се явява бекхендът му, с който сменя посоката с лекота и не се колебае да потърси завършващия удар от тази си страна. Италианецът определя за любима настилка именно закритите твърди кортове и дори вече е записвал две победи в нашата столица, тъй като преди два сезона се класира за основната схема, ала беше отстранен от Маркос Багдатис. Карузо не разчита на силови изпълнения или неотразими сервиси, само че определено може да натисне опонента си и да го постави под напрежение, защото обича да взема топката рано след отскока и винаги е максимално агресивен с ретурите си по възможност.

Движението по корта и неговото покритие е друга силна черта у 27-годишния тенисист и българинът ще трябва да се потруди сериозно, ако в някое разиграване предприеме пътя на атаката. Единственото слабо звено за Салваторе е до известна степен форхендът му, защото той е почти безгрешен при насочване в центъра на корта, но определено рядко бива пласиран с нужната дълбочина и категорично не е най-надеждното средство за Карузо при възможност той да направи уинър.

Какви са козовете на Димитър Кузманов и какво да очакваме от него?

Кузманов през годините ясно е показвал афинитета си към червените кортове, ала пловдивчанинът направи сериозен прогрес и в игрите си на хард, спечелвайки турнира в Доха за началото на годината, а веднага след това донесе две ценни победи на България в ATP Cup, които го изстреляха много нагоре в подреждането. Особено впечатляващ бе успехът на Мико над ветерана Стив Дарси, а родният ни представител показа, че тези мачове не са били плод на случайност, достигайки до четвъртфиналите на турнира от сериите "Чаланджър" в Кобленц, където записа нова престижна победа, която този път стана факт в двубой с Дъстин Браун точно на настилка, сходна с тази на Sofia Open. Безспорно годината може да се счита като най-силната за втората ни ракета, тъй като той я стартира извън първите 500, докато сега е на прага на топ 250 и участието в квалификациите на Голям шлем вече не е химера.

Българинът обича да е изтеглен малко по-назад от основната линия и не се страхува да предоставя инициативата на опонента си, тъй като разполага с отлична контра игра и често се завръща от наглед невъзможни позиции. Това обаче няма как да е печеливша тактика в подобни бързи условия и Мико все по-често се старае да бъде активен от форхенд страната си, а първият му начален удар търпи прогрес в сравнение с предишни години. Темпото на игра днес не би трябвало да представлява проблем за Кузманов, само че италианецът не е от тенисистите, които сами ще загубят дадена среща, така че нашето момче ще трябва да излезе малко от зоната си на комфорт и да предприеме по-агресивна игра с постоянен натиск към дланния удар на Карузо.

Родният ни представител в миналото е имал проблеми, когато опонентите му налагат физическото си надмощие, защото скоростта на игра става твърде висока за него и той няма нужните аргументи в едни такива скорострелни размени. Днес обаче случаят няма да е такъв и Мико ще придобие така нужния за играта му ритъм, а подкрепата на публиката и непримиримостта на пловдивчанина могат да изиграят своята роля. Важното за Кузманов е да бъде по-смел от обикновено с вторите си подавания и да не позволява да бъде изтласкван назад зад основната линия, защото от тази позиция шансовете му значително намаляват.

Очаквания и коефициенти:

Втората ни ракета винаги се е представял солидно в мачовете на родна земя и надали и този път ще допусне бързо поражение. Жребият за Мико е сравнително благосклонен, а самият той каза, че познава добре съперника от съвместни техни тренировки на различни Чаланджър надпревари, така че очаквам българинът да затвърди силното си представяне през сезон 2020 и да вземе поне един сет.

Букмейкърите също не отдават такова сериозно предимство на италианеца, чийто евентуален успех се оценява с коефицент от 1.30, докато победата на Кузманов би умножила заложената от нас сума с 3.40. Предварителните очаквания обаче няма как да бъдат гарант за изхода на дадена среща в професионалния тенис и за нас остава да се надяваме на първа българска победа в тазгодишното издание на турнира, а двубоят отново ще може да проследите на редовните линкове в Tennis.bg! 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Димитър Кузманов срещу Салваторе Карузо - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
sofia open 2020 | Анализи | димитър кузманов | Превютa | салваторе карузо

Коментари





Следвайте ни в Facebook