Джокович отрази мачбол и осъществи немислим обрат срещу Алкарас на финала в Синсинати!

от в 03:27 на 21.08.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович е новият шампион на Мастърса в Синсинати. Джокера изоставаше със сет и пробив, като дори му се наложи да отразява мачбол, но накрая накара Карлос Алкарас да вкуси от своето собствено лекарство. Световният номер едно губеше сетове във всеки един свой мач до финала и направи редица феноменални обрати, само че днес беше в обратната роля и сърбинът взе своя реванш за поражението, което допусна от същия опонент във финала на Уимбълдън - 4:6 7:6(6) 7:6(4).

Двамата най-добри тенисисти в света ни изнесоха поредното страхотно шоу помежду си, а Ноле може да влезе с много високо самочувствие на предстоящия US Open, имайки предвид колко убедителен беше в хода на седмицата и вече се намира само на 20 точки зад Алкарас в световната ранглиста, имайки сериозни шансове да го изпревари още в Ню Йорк, тъй като ибериецът ще трябва да защитава миналогодишния си трофей от надпреварата.

Началото беше абсолютно равностойно, като нито един от двамата играчи не можеше да намери оптималния си ритъм на игра и ставахме свидетели на необичайно висок брой непредизвикани грешки от техните ракети. Постепенно двукратният шампион стабилизира представянето си, докато световният номер едно продължаваше да бъде твърде амбициозен в опитите си за завършващи удари и сърбинът се откъсна напред с пробив при 4:2.

Следващият гейм стартира със зашеметяващ бекхенд уинър по правата в движение на Алкарас, а Джокович видимо започна да изпитва проблеми с жегата на корта, което доведе до сериозен спад в нивото му и испанецът изравни за 4:4. Скоро 20-годишният състезател се сдоби с нови два брейкбола, ала последва отлична акция към мрежата на ветерана, който впоследствие направи и първия си ас в срещата. Топ поставеният обаче продължи да настоява и изкопчи две последователни неточности от ракетата на своя опонент, след което нямаше проблеми да затвори сета на собствен сервис.

23-кратният "мейджър" шампион изглеждаше във все по-лошо физическо състояние и допусна три поредни двойни грешки в третия гейм на втората част, като наглед интригата в мача вече отсъстваше. Все пак вторият поставен се мобилизира и изведнъж излъчваше много по-голяма свежест в действията си, което очевидно изненада младока и той до голяма степен сам позволи на опонента си да реализира рибрейк за 4:4, допускайки четири поредни непредизвикани грешки.

Оттам насетне сервиращите бяха безкомпромисни и се стигна до тайбрек, където по-опитният играч пръв се откъсна напред с мини пробив, само че смяната на полетата дойде при 3:3. Скоро ибериецът пък си осигури първи мачбол, след като надделя в остра размяна на форхенд диагонали, но Джокович отговори с неспасяем дланов удар и изравни резултата.

Последва изненадващ ход на 23-кратния шампион от Шлема, който избра да излезе към мрежата и скоро сам разполагаше със сетбол, но пропусна рутинен форхенд. Световният номер едно обаче веднага върна жеста и този път Джокера се възползва от предимството на началния удар, като така носителят на трофея щеше да бъде определен в решителен сет.

Там балканецът пръв можеше да отмъкне съперниковия начален удар, но Карлитос вдигна неимоверно темпото в следващото разиграване и нанесе поредния си уинър от форхенд. Проблемите за испанеца не се изчерпаха дотук и скоро отново му се наложи да спасява точка за пробив, като отново последва изключително добре изградена атака от страна на водача в схемата, който я завърши с печелившо воле и измъкна подаването си, за да поведе с 3:2.

Следващият сервис гейм на шампиона от Уимбълдън се оказа още по-тежък, защото му се наложи да отразява цели четири брейкбола и накрая логичното се случи, тъй като Джокович извлече непредизвикана грешка от бекхенда на ибериеца и най-сетне проби. Впоследствие 36-годишният тенисист затвърди взетото преимущество и можеше да сложи точка на спора с направата на нов брейк, но Алкарас го застави да сервира за титлата.

Това се оказа много трудно изпитание за един от най-великите играчи в историята и той трябваше да се спасява от 15:40, ала не трепна и достигна до мачбол. Обратите далеч не приключиха дотук, защото младокът отрази общо 4 мачбола и накрая реализира рибрейк, възползвайки се от сбъркан смач на съперника си. Наред беше нова драма в подаването на топ поставения, който бе изправен пред четири точки за пробив, които неизменно отразяваше с отлични акции към мрежата и шампионът щеше да бъде определен в решителен тайбрек.

Сърбинът потегли по-силно в него, осигурявайки си аванс от 3:0 точки, но беше застигнат още при смяната на полетата. Все пак ветеранът изглеждаше по-стабилен и отново направи мини брейк, който този път задържа до последно и можеше да ликува със спечелването на трофея, надделявайки в този същински тенис шедьовър, който продължи рекордните 3 часа и 50 минути.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович отрази мачбол и осъществи немислим обрат срещу Алкарас на финала в Синсинати! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | новак джокович | Обзори | синсинати

Коментари





Следвайте ни в Facebook