Доживотен достъп до Уимбълдън и още куп привилегии: Какво е да си в клуб "Последните 8"?

от в 14:59 на 12.07.2023
Калоян Соколов

Достигането на 1/4-финал в Големия шлем е достатъчно престижно постижение само по себе си, но на Уимбълдън нещата са още по-специални. Това е така, защото всички 1/4-финалисти на "свещената трева" автоматично влизат в елитния клуб на "Последните 8". 

Въпросната идея идва на организаторите през 1986-а година, когато "Ол Инглънд Клъб" чества своята 100-годишнина и тогава се решава да се създаде клуб за всички тенисисти, достигали до финалната осмица от създаването на надпреварата, с което да се почете техния принос към Уимбълдън.

Членството е безсрочно и позволява на всеки един от тези играчи винаги да се чувства добре дошъл на турнира, тъй като голямата награда са безплатни доживотни билети, както и възможността да доведеш още един човек за компания. Най-новият член на този елитен клуб е американецът Кристофър Юбенкс, който описва това като едно от най-сюрреалистичните си неща в живота:

"Случващото се не е за вярване. Допреди няколко седмици мразех тревата и никога не бях играл на Уимбълдън, а сега имам две доживотни акредитации за турнира и съм на централната новина в сайта на ESPN. Живея в един сън и просто не желая да бъда събуждан" - сподели шампионът в Майорка, който надви Стефанос Циципас с 3:2 сета в осминафиналите.

През миналата година, общо 219 от 679-те членове посетиха Уимбълдън, а клубът се сдоби с общо 13 нови попълнения, сред които самата шампионка Елена Рибакина, а през последните дни към нея се присъединиха още Ига Швьонтек, Роман Сафиулин, Даниил Медведев и вече споменатия Юбенкс.

Със сигурност "Последните 8" тепърва ще се разширяват през тазгодишното издание на надпреварата, защото клубът от началото на новия век също така приема 1/2-финалистите при мъжките и дамските двойки, както и финалистите от състезанието при смесените двойки.

И ако си мислите, че играчите не се интересуват от тези допълнителни привилегии, то дълбоко грешите. Оказва се, че германката Юле Нимайер се е стремяла точно към попадане в 1/4-финалната фаза, за да се завръща винаги на нейното любимо място.

"Това беше нашата цел от самото начало. Много е трудно да се снабдиш с билети тук. Аз също съм член на клуба, защото съм полуфиналист от двойковата надпревара през 2011-а година и се надявахме, че Юле ще ме последва, за да можем да вземаме възможно повече хора на Уимбълдън заедно с нас" - разкрива нейният треньор Кристофър Кас.

Членството не само ви дава неограничен достъп до турнира, но също така ви отвежда в частния апартамент на "Последните 8", където тенисистите могат да се насладят на богато меню и първокачествени напитки, докато се наслаждават на мачовете по телевизията. Освен това привилегированите имат достъп до тренировъчните кортове, голф игрище на разположение, като и по един билет за шоу по избор на "Уест Енд".

За избраните също така се организира специален прием във втория понеделник на турнира, а вечерята протича в по-скоро спокоен тон и не бихме определили въпросното събиране за парти, защото не бива да забравяме, че немалка част от членовете на клуба отдавна са прекъснали състезателна дейност и са хора на възраст, но това не ги спира да черпят с пълни шепи от удобствата на своя статут и напълно го заслужат с оглед на бляскавото им минало, а ние само можем да се гордеем, че Григор Димитров, Цветана Пиронкова, Катерина и Мануела Малееви също са част от този звезден клуб.

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Доживотен достъп до Уимбълдън и още куп привилегии: Какво е да си в клуб "Последните 8"? Калоян Соколов
Теми:  
atp | wta | истории и анализи | любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook