Драма до последно: Алкарас избегна петия сет срещу Джари и го пречупи на Уимбълдън!

от в 19:32 на 08.07.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас трябваше да покаже всичко, на което е способен, в мача си от третия кръг на Уимбълдън, след като 25-ият поставен Николас Джари превърна сблъсъка помежду им в същинска битка, но испанецът устоя на теста и е във втората седмица на най-стария тенис турнир. Шампионът в Куинс далеч не изигра слаб мач, като чилиецът с представянето си го изведе близо до абсолютния му лимит, но в крайна сметка след близо 4-часов дуел на централния корт в All England Club, то световният номер едно намери сили и се поздрави с успеха, избягвайки възможността от това да се стигне до петсетова драма - 6:3 6:7(6) 6:3 7:5.

С триумфа си топ поставеният в схемата записа своя осма поредна победа от старта на тревния сезон насам, като се класира за втория си осминафинал на "свещената трева" в своята кариера и му предстои да срещне един измежду бившите топ 10 представители Александър Зверев и Матео Беретини, които по-късно днес ще се изправят в пряк сблъсък един срещу друг.

Карлитос имаше правото да открие двубоя със собствен сервис, като в първите минути изпита известни колебания при адаптацията си към агресивния тенис на гиганта и допускаше прекомерен брой неточности, но за сметка на това балансираше ситуацията с лесни точки от началния си удар. Същевременно чилиецът се бе доверил изцяло на своето подаване, като поддържаше висок процент на спечелени разигравания при първия си сервис и нямаше проблеми да поддържа равенството в резултата.

С преполовяването на частта обаче топ поставеният в схемата започна все по-умело да разчита началния удар на своя колега, като почти неизменно вкарваше топката в игра, което му позволи да разкрие потенциала си в защитен план, привиквайки Джари в близост до мрежата неколкократно. Именно там Алкарас съумяваше да матира шампиона от Женева, като го разминаваше под различни форми с ударите си и реализира ключов пробив в осмия гейм, който затвърди, след спасена точка за рибрейк, благодарение на отлично сервиране във важните мигове, и се поздрави с успеха в дебютния сет.

Още на старта на втората част ясно си пролича промяната в облика на световния номер 28, който покачи значително мощта в ударите си и опитваше да търси бърза развръзка в размените от основната линия, нанасяйки печелившо отиграване. Повишената агресия в действията му пък бе онагледена и с два ретур уинъра от ракетата на чилиеца в първия му гейм на посрещане, като той задържа подема си и на собствен сервис, за да развие преднината си до 3:0.

Впоследствие канонадата от високоскоростни форхенди на 25-ия поставен го изведе до точка за дублиране на аванса му в резултата, ала именно в трудната ситуация Карлитос прибегна към атаката и оцеля, като на свой ред започна да притиска противника с агресивните си ретури, но Джари демонстрира здрави нерви под напрежение и отрази два брейкбола, за да отстои предимството си в статуквото. Испанецът с действията си доказа, че това да се откаже от преследването на равенството в резултата, дори не е на дневен ред в мислите му, и той осуети атаките на гиганта с поредица от изключителни защитни намеси от дъното на корта, с което внесе смут в играта на Джари и той сбърка пагубно на два пъти - 4:4. 

Оттам насетне сервиращите имаха пълното господство в сблъсъка и напълно закономерно бяхме отведени до тайбрек, където отново подаващите имаха пълен контрол над събитията, преди чак в 14-ата точка чилиецът да се нагърби с това да пласира изключително мощен ретур в близост до основната линия, с което си действие матира световния номер едно и след отразен сетбол, поднови равенството в отделните части.

С настъпването на третия сет Алкарас започна да взима топката все по-рано в подготовката си за нанасянето на завършващо отиграване, като по този начин лимитира шансовете пред съперника си за отговор в разиграванията и достигна до два брейкбола на самия старт. Световният номер 28 обаче бързо доказа силата на своето голямо оръжие, а именно началния удар, и заличи възможностите пред фаворита, но шампионът в Куинс продължи да трупа дивиденти на сметката си и реализира фамозен пасинг шот в движение, който го вдъхнови по пътя към осъществяването на пробив в четвъртия гейм. Оттам насетне топ поставеният в схемата изчисти всякакъв вид грешки в своето представяне и уверено контролираше случващото се на корта, като макар и да пропусна шанса си за втори път да отмъкне подаването на гиганта, то бе безупречен при свой сервис и отново излезе напред в отделните сетове.

Началото на четвъртата част за ибериеца се оказа далеч от желаното, след като той допусна лековати грешки още в градежа на своите атаките и откриващият му гейм се превърна в пълен кошмар, предвид факта че 25-ият поставен остана солиден и проби. Идното подаване на Джари пък ни предостави в немалко аспекти най-доброто, на което са способни двамата състезатели, като гигантът многократно загатна за умението си да придава сериозна мощ на топката от своя форхенд, докато Карлитос повече разчиташе на изключителната си игра в защитен план, отвела го до два шанса за рибрейк.

Именно при втория такъв обаче световният номер едно взе грешното решение в средата на разиграването да се допита до "ястребовото око" за отиграването на своя колега, което позволи на гиганта да събере мислите си и той затвърди предимството си, като броени минути по-късно имаше възможност да го дублира. Развоят на събитията в този момент ни напомни до голяма степен на случилото се във втория сет, като испанецът отново се възползва от подобрението на началния си удар в трудната ситуация и оцеля, за да вдигне оборотите на игра в следващите минути, с което летвата се оказа твърде високо за шампиона от Женева и младежът навакса изоставането си в статуквото - 4:4.

Джари обаче по никакъв начин нямаше намерение да спре да вярва в шансовете си и продължи да е настъпателен в своите атаки, като мощта в отиграванията му несъмнено бе определяща, но топ поставеният схемата чрез своята защита от дъното на корта, наподобяваща "стена", обезкуражи чилиеца и предизвика сериозни колебания от неговата страна на мрежата. Именно това изигра ключова роля за фаворита в края на сблъсъка, когато гигантът отново сбърка от рутинна позиция в близост до мрежата, за да станем свидетели на късен пробив в актива на Алкарас, който спаси точка за рибрейк и благодарение на първия си сервис, официализира своята победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма до последно: Алкарас избегна петия сет срещу Джари и го пречупи на Уимбълдън! Мартин Петков
Теми:  
карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | Николас Джари | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook