Драма до последно: Медведев не последва съдбата на Циципас и спря сензацията Юбенкс в 5 сета!

от в 19:30 на 12.07.2023
Калоян Соколов

Даниил Медведев сложи край на приказката за Кристофър Юбенкс на Уимбълдън. Световният номер 43 доскоро ненавиждаше тревата, но преди две седмици се поздрави с дебютната си ATP титла, след като триумфира в Майорка и изглеждаше устремен към това да се превърне в едва третия дебютант в основната схема, който директно достига до 1/2-финалите на надпреварата на "свещената трева", присъединявайки се към Джон Макенроу и Давид Налбандиян.

Медведев обаче навакса пасив от 1:2 сета и избегна съдбата на Стефанос Циципас, както и на всички други осем предходни съперници на Юбенкс, които не можаха да се справят с него от началото на тревния сезон - 6:4 1:6 4:6 7:6(4) 6:4.

Така бившият номер едно се класира за своя дебютен 1/2-финал на Уимбълдън, а там го очаква изключително трудно изпитание, защото ще премери сили с топ поставения Карлос Алкарас, който го разгроми на финала в Индиън Уелс през този сезон.

Непоставеният състезател откри срещата с отличен сервис гейм, но Медведев веднага даде да се разбере, че в този двубой има ярко изразен фаворит и руснакът бързо съумя да реализира пробив. Юбенкс пък все по-нагледно показваше признаци на притеснение и двойните грешки тровеха сериозно играта му, като световният номер три спокойно можеше да удвои преднината си, само че пропусна поредица от ретури и това даде нужната доза самочувствие на неговия опонент. Американецът вече стоеше напълно равностойно в разиграванията от дъното на корта, ала по-високоранкираният тенисист използваше достатъчно добре началния си удар и задържа преднината си до последно, за да поведе в отделните сетове.

Световният номер 43 реши рязко да промени тактиката във втория сет, знаейки как няма какво да губи и рискуваше максимално с ретурите си, които често хващаха неподготвен бившия водач в световната ранглиста. Аутсайдерът започна редовно да предприема пътя на атаката и впечатляваше с рефлексите си в близост до мрежата, където умело използваше всеки един от своите 201 сантиметра. Всичко това определено започна да лази по нервите на московчанина, който грешеше далеч повече от обикновено и в крайна сметка се стигна до изравняване на общия резултат, след като Юбенкс влезе във впечатляваща серия от пет поредни спечелени гейма.

Подемът в действията на дебютанта продължи с пълна сила и той веднага осъществи брейк за старт на третата част, а руснакът просто не можеше да повярва какво се случва и излъчваше огромна доза негативизъм. Постепенно Медведев си възвърна концентрацията и се превърна в добре познатата тенис стена, която беше готова да кара съперника си непрекъснато да прави допълнителни удари, но американецът просто не трепваше и нижеше уинъри с огромна лекота, което му позволи да запази аванса си и съответно да се доближи на само един сет от финалната четворка на Уимбълдън.

Шампионът от Маями реши да опита с малко по-атакуваща позиция на посрещане в четвъртата част и това му носеше солидни дивиденти, защото Юбенкс вече не можеше толкова лесно да достигна в близост до мрежата и често беше засрещан от дълбоките ретури на световния номер три. Непоставеният състезател обаче не трепна при двете точки за пробив, пред които беше изправен и влезе в много силна серия на собствен сервис, която му позволи да докара нещата до тайбрек, въпреки че видимо игровото преимущество се беше пренесло на страната на еднократния носител на "мейджър" трофеи.

Там фаворитът нанесе първия удар, откъсвайки се напред с 3:1 точки, само че американецът не смяташе да се предава толкова лесно и смяната на полетата дойде при 3:3. Медведев усети, че участието му в състезанието се държи на безкрайно тънък косъм и влезе в серия от три поредни спечелени разигравания, за да си осигури влизането в пета решителна част.

Там интригата изцяло отсъстваше от корта, защото американецът видимо вече нямаше нужните физически сили да бъде равностоен на третия поставен и веднага инкасира брейк на нула, след което играта му тотално се разпадна и московчанинът сложи точка на спора с реализирането на още един пробив.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма до последно: Медведев не последва съдбата на Циципас и спря сензацията Юбенкс в 5 сета! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | кристофър юбенкс | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook