Дубай е последната спирка от първия сезон на Световната тенис лига

от в 20:00 на 12.01.2023
Tennis.bg

В навечерието на Коледа в Дубай приключи първият сезон на Световната тенис лига. Победата на смесените двойки Доминик Тийм и Анастасия Павлюченкова от "Ястребите" над Саня Мирза и Холгер Руне от "Змейовете" със 7:6 (4), 6:3 подпечата триумфа на "Ястребите" с 32:25.

Как би могло да се опише нещо от този род? Представете си бързо развиващо се отборно състезание за смесени отбори с уникални характеристики като точкуване без добавяне на точки и корт със златен цвят и ще имате добра представа какво да очаквате от това събитие. Кулминацията на това събитие беше смесена игра на звездите, в която елитните спортисти можеха да играят за забавление, да покажат таланта си, да се състезават помежду си без напрежение и да се насладят на играта със своите колеги. Това беше едно много успокояващо преживяване. Къде другаде ще видите Ига Швьонтек да си сложи шапка на Дядо Коледа и да гледа мачовете на останалата част от отбора си?

Швьонтек допусна загуба срещу Елена Рибакина. Тези две състезателки са чудесни примери за съвременен силов тенис. Така че тяхната битка беше вълнуваща за гледане. Най-яркият момент на Рибакина дойде на най-голямата сцена на тениса - Уимбълдън, докато Швьонтек демонстрираше превъзходство през цялата година, най-вече с победите си на Ролан Гарос и US Open. В дългосрочен план Швьонтек се представи добре. Въпреки че загуби следващите три гейма, след като поведе с 3:0, Рибакина се мобилизира, за да спечели сета с ас. Темпото се ускори във втория сет. След изтичането на един час Рибакина спаси осем от деветте точки за пробив по пътя си към триумфа с 6:3, 6:1, с който отборът на "ястребите" изпревари "змейовете" на Швьонтек с 12:4.

Феликс Оже-Алиасим от отбора на змейовете се изправи срещу Александър Зверев от отбора на ястребите в мача на сингъл при мъжете. Напредъкът на Зверев след скъсването на връзки в глезена през юни беше показан по-рано тази седмица, когато той победи Новак Джокович и Андреас Сепи. За разлика от него представянето на силния Оже-Алиасим показа колко много работа му предстои да свърши. В началото на мача видяхме няколко вълнуващи размени на удари, като и двамата играчи изглеждаха уверени и контролиращи ситуацията. Прецизността на Оже-Алиасим, особено от форхенд, му позволи да контролира все повече и повече разигравания с напредването на мача. Оже-Алиасим направи брилянтен дроп шот, за да изравни резултата при 4:4, 40:30, а след това проби подаването си с фантастично воле на точката за пробив. След това Оже-Алиасим завърши сета със силна игра и продължи да доминира в играта през целия втори сет. В крайна сметка канадецът спечели с 6:4 и 6:3, с което "ястребите" се доближиха на една точка при 19:16.

Финалът на смесени двойки подчерта една от най-характерните черти на тениса. Няма друг спорт, в който двата пола да се състезават равностойно. Сред четиримата играчи в този двубой имаше огромен спектър от опит и подготовка, от които можеше да се черпи. За "ястребите", които се стремяха да увеличат преднината си, за да могат да празнуват Коледа като шампиони, имаше надежден ветеран Павлюченкова, която беше в двойка с Тийм, който през последните две години трябваше да се справя с всичко - от емоционалните последици от победата си на US Open 2020 до контузия на китката. Мирза, ветеран и изключителна тенисистка на двойки, и Руне, млад талант в подем, затвърдиха състава на змейовете.

Всеки удар в този мач беше ослепителен, точно както всички се надяваха. Павлюченкова показа ловкост на докосването и набор от тактики, които рядко се срещат в мачовете ѝ на сингъл. Руне показа невероятна скорост и майсторство при волетата. Дори форхендът и волето на Мирза имаха своите моменти. Змейовете можеха да се надяват да се класират напред само ако Руне и Мирза вземат първия сет. И никой не попречи това да се случи по-сигурно от вдъхновения Тийм. При 4:5, 15:30 в откриващия сет австрийският представител успешно върна лоб и проби подаването на Мирза с форхенд уинър. Съвсем скоро сетът стигна до тайбрек, който Тийм и Павлюнченкова спечелиха със 7-4. В ранните етапи на втората част двамата пробиваха и поддържаха контрола. Тийм сервираше за мача при 5:3, 40:15, завършвайки с ас.

Когато видяхме Тийм да контролира мача по този начин, си спомнихме за атрактивния и прецизен тенис, който той може да играе. Тази тенденция трябва да се запази и през 2023 г.

Събития като Световната лига по тенис могат да служат не само като състезания, но и като лаборатории, в които могат да се изпробват и оценяват нови концепции с цел потенциалното им използване в бъдещи състезания. Защо на смесени турнири като Индиън Уелс, Маями, Мадрид и други няма повече зрители от различен пол? Единственото време в годината, когато можем да разчитаме да видим Швьонтек с шапка на Дядо Коледа, е Коледа. И все пак най-добре е да останем с отворено съзнание.

Ако търсите повече актуализации за тенис мачове за казино игри на живо и спортове като 40 супер хот игри и резултатите от тях, винаги можете да проверите нашите уебсайтове за повече новини.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дубай е последната спирка от първия сезон на Световната тенис лига Tennis.bg
Теми:  
тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook