Дубълът вече е мираж: Кирьос и Кокинакис пропуснаха 2 мачбола и отпаднаха на US Open

от в 04:09 на 06.09.2022
Калоян Соколов

Вчера Ник Кирьос постигна една от най-големите победи в своята кариера, след като сломи съпротивата на световния номер едно Даниил Медведев в осминафиналите на US Open и по този начин даде сериозна заявка, че би могъл да спечели дебютната си титла от Шлема на сингъл. През настоящия сезон пък австралиецът вече можеше да се похвали със завоюването на "мейджър" трофей, тъй като заедно с Танаси Кокинакис грабнаха купата от Аустрелиън Оупън при двойките. Това обаче по никакъв начин не се оказа последната съвместна изява на двамата австралийци, които продължиха да си партнират на повечето надпревари в Тура и дори имат реален шанс да се класират за финалите на ATP в Торино.

Днес Кирьос и Кокинакис излязоха на корта за двубоя си от 1/8-финалите в Ню Йорк, където им предстоеше трудната задача да се изправят срещу поставените под номер 11 - Хари Хелиоовара и Лойд Гласпул. Специалистите на сингъл доминираха в огромни периоди от сблъсъка и имаха два поредни мачбола, но не се възползваха от тях и в крайна сметка станахме свидетели на неочакван обрат - 3:6 7:6(6) 7:6(8). Усепхът подсигури мястото на финландско-британския тандем във финалната осмица на турнира, където ги очаква среща с бившите шампиони Роберт Фара и Хуан-Себастиан Кабал.

Шампионите от Мелбърн се забавляваха на корта още от първата минута и публиката бързо застана на тяхната страна, като изобщо не можехме да видим празно място по трибуните. Кирьос определено беше с водещите функции в тандема и неговите ретури помогнаха на сингъл специалистите да реализират ранен пробив, който задържаха до последно и така откриващата част отиде в сметката на фаворитите.

Двамата сънародници продължиха да доминират във втория сет, където мълниеносните им форхенди често попадаха в конфликтната зона на техните опоненти, които изглеждаха напълно безпомощни. За съжаление на австралийците, то те не можаха да оползотворят редица брейкболи и накрая се стигна до тайбрек, в който Кирьос и Кокинакис пропиляха два мачбола и неочаквано паритетът властваше на игрището преди последната част.

11-тите поставени се сдобиха със своеобразен втори живот в сблъсъка и посрещаха с все по-сериозна лекота мощните начални удара от другата страна на мрежата. Това доведе до пробив в полза на Хелиоовара и Гласпул, чиито отлични изяви бяха на път да им донесат удвояване на преднината, но геният на канбереца се включи в действие и осмите поставени наваксаха пасива си, за да дойде ред на нов дълъг 13-ти гейм.

Там Кокинакис не се притесняваше да търси телата на другата двойка и често стреляше право в тях, което имаше ефект, защото фаворитите взеха аванс от ранен мини брейк. Впоследствие пък Ник се отчете с фамозен лоб и австралийците поведоха с 8:6, само че последваха два поредни завършващи ретура на финландско-британския тандем, които бяха в основната на обрата и състезанието трябваше да се раздели с двете си най-разпознаваеми фигури.

По този начин финалистът от Уимбълдън изгуби шанса си да направи своеобразен дубъл, печелейки титлите на сингъл и двойка в една година, ала от друга страна ще може да спести сили за решителните си битки от основната схема поединично, в която определено има шанс да срещата за титлата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дубълът вече е мираж: Кирьос и Кокинакис пропуснаха 2 мачбола и отпаднаха на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | Двойки | Ник Кирьос | Обзори | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook