Джокович: Ако не бях сърбин, то отдавна щяха да ме имат за един от най-великите в спорта

от в 09:41 на 12.09.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович до голяма степен сложи точка на дебатите за това кой е най-великият тенисист на всички времена, след като завоюва своята 24-та титла от Шлема и се откъсна на върха с две пред Рафаел Надал и четири пред Роджър Федерер. Това пък даде поводи на медиите да разширят шампионската аура, която витае около сърбина и да го направят част от нов дебат, а именно този за най-велик атлет във всички спортове изобщо.

Запитан дали според него има място в подобна дискусия, то водачът в класацията на ATP отговори следното:

"Оставям на вас журналистите да решите дали имам място в подобен дебат. Бях си поставил достатъчно наглед неизпълними цели, а именно това да спечеля Уимбълдън и да оглавя световната ранглиста. Подобно нещо изглеждаше до голяма степен невъзможно, имайки предвид моя произход. Момче от Сърбия, което живееше по време на война и трябваше отрано да разбере какво e значението на термини като ембарго и санкции.

В един момент нещата по-скоро опираха до това да осигуря хляба на масата. Чувствах се като част от един много скъп и недостъпен за хора като мен спорт. Когато разсъждавам върху цялото приключение, то определемо мога да кажа, че преминах през невероятен път заедно с моите близки и можем единствено да се гордеем от това. Смятам, че сега мога да оценя много повече тези успехи, за което роля имат точно всички тези тежки моменти в детството ми.

Мога да ви кажа едно нещо по зададения въпрос и то е, че ако не бях сърбин, то отдавна щях да имам славата на един от най-великите спортисти на всички времена. Това важи с най-голяма степен за възприятията на Запада. Приемам го като част от моето приключение, като съм благодарен и горд, че съм сърбин. Така всичко постигнато е много по-сладко и изпълващо отвътре" - признава Джокович.

Източник: Tennis Majors

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Ако не бях сърбин, то отдавна щяха да ме имат за един от най-великите в спорта Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook