Джокович: Изживявам детската си мечта; никога не съм мислил, че ще спечеля 24 титли от Шлема

от в 03:53 на 11.09.2023
Мартин Петков

Новак Джокович доказа, че безспорно е най-добрият тенисист на планетата и триумфира с рекордна 24-та титлата от Големия шлем на US Open, изравнявайки Маргарет Корт на върха в навярно най-важната тенис класация. Сърбинът, който още днес се завръща на върха в световната ранглиста, взе своя реванш от Даниил Медведев за поражението си от него във финала през 2021-ва година и го сломи с впечатляващото 6:3 7:6(5) 6:3, за да вдигне четвъртия си трофей в Ню Йорк. В шампионската си реч Ноле използва възможността да благодари на семейството си, на екипа си, както и да почете името на един от най-близките си приятели, които спортът му е дал, а именно легендарния баскетболист Коби Брайънт, който злощастно загуби живота си в катастрофа с хеликоптер, но неговият номер 24 остава в историята завинаги.

Поздравления, Новак. Преди 50 години на US Open Маргарет Корт спечели 24-тата си титла от Шлема в една съвсем различна епоха за тениса. Ти си от златната ера на спорта ни и вече имаш 24 трофея, какво означава това за теб?

- Не знам откъде да започна. Очевидно, това означава много за мен, като отново ще се повторя, но чувствам, че трябва да го казвам всеки път. Наистина изживявам детската си мечта, състезавайки се на най-високото ниво в спорта, което дава на мен и семейството ми толкова много. Аз съм израснал при много трудни обстоятелства през 90-те години на миналия век, когато имаше война в нашата държава, но това не ме е спряло да продължа напред и благодаря на родителите си, че са направили толкова жертви и винаги са ме подкрепяли, за да мога да играя, обичам ви. Именно тяхната подкрепа бе от съществено значение, за да мога да практикувам този много скъп и не толкова достъпен спорт, но аз се влюбих в тениса, като преди мен никого от семейството ми не се е занимавал с него, така че това беше доста голям избор от моя страна.

Получавам невероятна подкрепа от хората около мен, родилите ми, децата ми, съпругата ми, както и моя екип, като този трофей е повече ваш отколкото мой, това е вашият успех, обичам ви. Това да пиша история в спорта е наистина забележително и специално, трудно е да го опиша с думи, но както знаете, детската ми мечта беше да стана най-добрият в света и да спечеля титлата на Уимбълдън, това бе "единственото" нещо, което исках. Но тогава, когато осъзнах, че мога да направя нещо повече, си поставих нови цели, които да преследвам, но никога не съм мислил, че ще дойде момент, в който да стоя тук пред вас и да говорим за 24 титли от Шлема. Последните години получих шанс да пренапиша историята и мисля, че го сграбчих.

Не искам да говоря само за себе си, защото Даниил каза много мили неща по мой адрес, така че, Даниил, първо искам да те поздравя за страхотния турнир, който изигра, и съжалявам за резултата днес, не го приемай в лошия смисъл. Честита годишнина на теб и съпругата ти! Ако знаех, че годишнината ви е днес, може би, щяхме да измислим нещо с резултата, знаеш. Шегата настрана, Даниил винаги е бил любезен към мен и екипа ми, като е страхотно това, че той е започнал още като юноша да работи с треньора си (б.р. - Жил Сервара) и заедно са стигнали до тук, предвид факта как са се развили в положителен аспект взаимоотношенията им и какво са постигнали заедно.

Даниил, пожелавам ви късмет за в бъдеще, а ти ще спечелиш още трофеи от Шлема, нямам съмнения относно това. Искам също да кажа, че той има навярно най-автентичната личност от всички в тениса, като неговите празнувания след победа, коментарите му, обичам ги, просто никога не се променяй, Даниил.

'Mamba mentality'. В памет на легендарния Коби Брайънт, ще те попитам за него и специалната ти тениска, с която избра да го почетеш. Откъде дойде идеята?

- Мислех си за направата на тази тениска, ако успея, евентуално, да спечеля турнира, като това планът ми се зароди преди седмица. Не споделих идеята си с никого допреди няколко дни, когато попитах хората от екипа си да ми помогнат с направата на тениската. Коби ми беше близък приятел, ние сме си говорили много с него по отношение на победите и шампионския манталитет, когато бях контузен и се опитвах да направя своето завръщане обратно към върха в спорта. Той е един от хората, на които дължа много, заради всичката му подкрепа и съвети, така че случилото се преди няколко години, когато той почина, ме нарани дълбоко, поради което 24 е номерът на неговата тениска, с която той стана легенда на световния баскетбол, и реших, че е добра символика да си спомним за него. - завърши в речта си 24-кратният шампион в Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Изживявам детската си мечта; никога не съм мислил, че ще спечеля 24 титли от Шлема Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | новак джокович | шампионска реч

Коментари





Следвайте ни в Facebook