Джокович преди финала: Кирьос е завършен играч; разликите в мача ще бъдат малки

от в 07:44 на 09.07.2022
Калоян Соколов

Новак Джокович за втори пореден двубой нямаше никак позитивен старт и изостана със сет от местия любимец Камерън Нори. Впоследстввие обаче защитаващият шампион сервираше безупречено и не допусна нито един пробив в следващите три сета, което му гарантира място в тазгодишния финал на Уимбълдън. Там го очаква мого тежко изпитание, защото ще премери сили с винаги непредсказуемия Ник Кирьос, а ето и какви са нагласите на топ поставения преди сблъсъка за трофея:

За чувството да се класира за поредния си финал:

- Чувството е чудесно. Стремя се на всеки един турнир да достигам до мача за титлата. Това важи най-вече за надпреварите от Големия шлем и съм много удоволетвотен, че съм в позиция да спечеля трофея. Днес отново не започнах добре в началото, допуснах множество грешки и не можех да намеря ритъма си. Нервите бяха обзели и двама ни, като той показваше по-добър тенис за около сет и половина, но след това направи еди много слаб гейм и нещата се обърнаха, след което изиграх три солидни сета. Винаги очаквам повече от себе си, но трябва да се задоволя с това си представяне.

За отношенията му с Кирьос:

- Не знам дали още бих могъл да го нарека приятелство, но определено отношенията ни се подобриха значително от този януари насам. Изживях много трудни моменти в Австралия, а той беше един от много малкото, които ме защитиха публично и изпитвам уважение към него заради тази му постъпка.

За менталната му нагласа по време на турнирите от Големия шлем:

- Наясно съм какъв е залогът във всеки един мач. Не знам колко още пъти ще бъда в позиция да спечеля турнир от Големия шлем, имайки предвид на какъв етап съм от моята кариера. В такива моменти подхождам с позитивна нагласа, както и нужната доза увереност в себе си. Трябва да свърша дадени неща, за да постигна нужния баланс и да бъда във възможно най-доброто си физически и психологическо състояние. Разбира се, то на корта не съществуват гаранции и много неща могат да се объркат. Притежавам предимството, че имам много по-голям опит спрямо Ник в подобни ситуации, но той никога не се е влияел от напрежението и очаквам да бъде много агресивен. Ще се подготвя максимално добре и нека по-добрият играч да победи.

За неговия първи финал в Шлема и до колко Кирьос е в същата ситуация в момента:

- Това беше толкова отдавна. Помня, че бях изключително развълнуван и нямах почти никакво напрежение върху себе си, тъй като играех срещу Роджър и всички очакваха от него да ме победи. Сега Ник е в сходно положение, но далеч не е толкова млад, колкото бях аз и това ще бъде в негов плюс, защото е по-зрял и има големи мачове зад гърба си. Всъщност той е показвал най-добрия си тенис в двубоите си срещу топ играчите и точно това винаги е печелело нашето уважение.

За това дали е изненадан от класирането на Кирьос за финала:

- Донякъде е изненадващо, ако вземем под внимание ранкинга му и обстоятелството, че не е достигал до тази фаза. Същевременно винаги останалите тенисисти сме знаели колко опасен може да бъде. Това важи най-вече за тревната настилка, където е много уверен в себе си и сега се намира в далеч по-добро ментално състояние, отколкото преди няколко години. Определено е узрял и знаем колко обича голямата сцена, така че съм щастлив от гледната точка на тенис фен. Кирьос притежава огромен потенциал и много хора очакваха да постигне сериозни неща.

Много фактори го разсейваха през годините и му пречеха да постигне нужното постоянство, но той притежава качествата да бъде в този финал и напълно го заслужава. Прави ми впечатление, че подхожда много професионално и прецизно към нещата в хода на турнира. Днес се видяхме, защото тренирахме един до друг и той беше донесъл свой собствен кантар, макар че в съблекалнята има такъв. Беше ми забавно да го видя отстрани, само че стоя зад казаното преди малко и самият аз обичам да правя нещата по строго определен начин и вярвам, че ще има много успехи, ако продължи в същия дух.

За това дали се наслаждава да намира решения в трудни ситуации:

- Принуден съм да го правя. Всеки състезател трябва да може да се адаптира към дадени ситуации, за да печели мачове. Аз може би трябва да се справям с неща от друг характер, защото публиката е често срещу мен, но съм свикнал с това през моята кариера. Важното е да се справи по-добре с нервното напрежение спрямо опонента си. Понякога играеш страхотно на тренировка, докато в мачовете не можеш да вкараш топката в корта, а друг път се случва точно обратното. Важното е винаги да останеш в сегашния момент и да се изолираш от всичко около теб. Това състояние се достига много трудно и се излиза много много лесно от него.

За нещата, които правят Кирьос толкова добър играч?

- Движението му на сервис е изключително естествено и бързо. Може да постави топката на всяко едно място и е много трудно да разчетеш намеренията му. На трева ще бъде още по-трудно да се справя с тази задача, а така напрежението става по-голямо върху собствения ти начален удар. Ник се движи добре за височината си и притежава отлично чувство към топката. Завършен тенисист е. Разликите ще бъдат малки и битката ще бъде повече психологоческа. Ще спечели този, който остане по-корав и спокоен в решителните моменти.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович преди финала: Кирьос е завършен играч; разликите в мача ще бъдат малки Калоян Соколов
Теми:  
atp | Ник Кирьос | новак джокович | Пресконференции | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook