Джокович след 10-ия си триумф в Мелбърн: Това е най-голямата победа в живота ми

от в 14:14 на 29.01.2023
Мирела Николова

Новак Джокович трябваше да преживее своеобразен кошмар през миналата година, когато бе депортиран от Австралия и лишен от право да вземе участие в Аустрелиън Оупън. През 2023-та обаче сърбинът се завърна на Зеления континент по-мотивиран от всякога и през днешния ден  завоюва своята 10-а титла в турнира, с която изравни рекорда на Рафаел Надал по брой спечелени трофеи от Големия шлем. Секунди след големия триумф балканецът се разплака, а по време на шампионската си реч също не скри емоциите си и значението, което има този трофей за него.

"Първо, искам да благодаря на Стефанос за думите, които каза по мой адрес, оценявам го", започна Новак, обръщайки се към Циципас, който го определи за най-великия тенисист, хващал ракета в ръка. "И двамата ще се съгласим, че на корта може да сме съперници, но това по никакъв начин не означава, че не изпитваме взаимно уважение. Поздравления за усилията, които полагаш, за невероятния турнир, който направи. Днес беше страхотна битка. Убеден съм, че това няма да е последният ти финал от Големия шлем. 

Искам да поздравя твоя екип и твоето семейство, защото знам колко много време прекарвате в опит да станеш по-добър тенисист и човек. Както на корта, така и извън него ти си един от най-големите професионалисти и най-интересните играчи като личност. 

В заключение искам да поговоря малко за Сърбия и Гърция. Ние сме две малки държави без традиции в тениса. Не сме имали много тенисисти, които да ни бъдат пример за подражание, които да са достигали до големи висоти в нашия спорт. Мисля, че посланието към всички млади хора по света, които гледат в момента, трябва да бъде да продължават да мечтаят, да не се отказват от мечтите си.

Мечтайте за големи неща, защото всичко е възможно. Не оставяйте някой да отнема мечтите ви. Няма значение откъде идвате. Мисля, че през колкото повече трудности преминаваш в детството, толкова по-силен ставаш. Аз и Стефанос сме нагледен пример за това. Не позволявайте някой да ви попречи да мечтаете. Отглеждайте тази мечта, грижете се за нея като за крехко цвете. Намерете този човек, който приема мечтите ви, който ви подкрепя и вярва във вас. Преследвайте ги, защото можете да ги постигнете.

Какво пътешествие беше за моето семейство и екипа ми! Не приемам нищо за даденост. Знам, че вие понякога толерирате лошите страни от характера ми и на корта, и извън него. Оценявам вашето търпение, любовта и подкрепата ви. Не знам дали някога ще ми простите всичко, което съм ви причинил, но ще го повторя отново и отново - този трофей е също толкова ваш, колкото и мой. Благодаря ви от дъното на душата си за всичко, което правите!

Трябва да кажа, че това е един от най-предизвикателните турнири, които съм играл през живота си, имайки предвид обстоятелствата и това, че не играх миналата година. Искам да благодаря на всички хора, които ме накараха да се чувствам добре дошъл, да изпитвам комфорт тук. Вероятно има причина, заради която играя най-добрия си тенис точно тук, на този корт, пред легенда като Род Лейвър. 

Понякога искам да се ощипя, за да осъзная какво се случва. Само семейството, отборът ми знаят през какво преминах през последните няколко седмици и имайки предвид ситуацията, това е най-голямата победа в живота ми", заяви десеткратният шампион в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович след 10-ия си триумф в Мелбърн: Това е най-голямата победа в живота ми Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | интервю | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook