Джокович: Всеки мач в Мелбърн беше въпрос на оцеляване; нямам намерение да спирам дотук

от в 21:44 на 29.01.2023
Мирела Николова

Новак Джокович се завърна на трона в Мелбърн през днешния ден, след като вдигна своята рекордна 10-а титла на Аустрелиън Оупън. Във финалния сблъсък той наложи волята си над Стефанос Циципас в последователни сетове, като по този начин се изравни с Рафаел Надал на върха в класацията за най-голям брои трофеи от Големия шлем. Сърбинът бе изключително емоционален след триумфа си и дори се разплака на корта, което само по себе си показва колко значима има тази титла за него. По време на шампионската си пресконференция той обърна внимание на физическото си състояние и контузията в бедрото, която го измъчваше в хода на надпреварата, а освен това се закани, че това няма да е последният му голям трофей.

"Разбира се, че съм мотивиран да печеля възможно най-много титли от Големия шлем. В настоящия етап от кариерата ми тези трофеи са най-голямата ми мотивация да продължавам да се състезавам. Няма никакво съмнение в това. Никога не съм харесвал да сравнявам себе си с останалите, но въпреки това е привилегия за мен да бъда част от дебата за това кой е най-великият тенисист за всички времена. Ако хората ме виждат по този начин, то се чувствам поласкан, защото знам, че влагам също толкова усилия и енергия, колкото и всички останали. 

Продължавам да съм изключително мотивиран. Нека видим къде ще ме отведе това. Не искам и нямам намерение да спирам тук. Усещам, че играя страхотен тенис. Знам, че се чувствам добре физически, както и ментално. Имам шанс да спечеля титла от Шлема срещу всеки. Разбира се, 35 не е 25, колкото и да ми се иска, но вярвам, че има още много време пред мен. Тепърва ще разберем колко далеч мога да стигна.

Не приемам нищо за даденост. Оценявам и празнувам тези моменти повече, отколкото съм го правил през цялата си кариера досега. Все още е много прясно. Ще ми трябват няколко нощи, за да мога да осъзная през какво преминахме с моя екип. Разбира се, това ме прави изключително горд, като същевременно е и огромно облекчение, защото не беше никак лек пътят както на корта, така и извън него през последните 3-4 седмици.

Ако върна лентата назад отпреди 2 седмици и половина, то мога да ви уверя, че никак не харесвах шансовете си в този турнир предвид състоянието на крака ми. Беше въпрос на оцеляване във всеки следващ мач, опитвах просто да достигна до следващия кръг. Хубавото на надпреварите от Големия шлем е, че разполагаш с ден почивка между отделните двубои, което ти дава повече време за възстановяване в сравнение с останалите турнири. Имах възможност да изпробвам всички възможни начини за подобрение на състоянието ми с цел да бъда в оптимална физическа кондиция и да спечеля.

През цялото време не си позволявах да се разсейвам с неща извън корта, затова, когато спечелих, изпитах огромна доза облекчение. Когато отидох при семейството си след края на мача и прегърнах майка ми и брат ми, преживях емоционален колапс и се разплаках. От мен се изискваше огромна психическа стабилност, за да остана спокоен и концентриран, да гледам на нещата ден за ден и да видя докъде мога да стигна", завърши вече 22-кратният шампион от Големия шлем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Всеки мач в Мелбърн беше въпрос на оцеляване; нямам намерение да спирам дотук Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | интервю | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook