Едва на 30-годишна възраст: Гарбине Мугуруса се сбогува завинаги с професионалния тенис

от в 00:11 на 21.04.2024
Елеонора Александрова

Гарбине Мугуруса oбяви своето отказване от професионалния тенис на специална пресконференция в Мадрид. Испанката се утвърди, като едно от най-големите имена в женския тенис през последното десетилетие. Миналата година тя сподели в социалните мрежи, че си взима почивка от тениса, вследствие на крайно негативните й резултати през 2022-ра, поради които с всеки изминал месец губеше позиции в ранглистата. Малко повече от година по-късно, вчера, тя не само потвърди, че няма намерение да се завръща на състезателно ниво, прекратявайки кариерата си на едва 30-годишна възраст.

Кариерата на Мугуруса определено ще остави траен отпечатък в WTA Тура, а тя се заяви на световната тени сцена още през 2014-та, когато спечели своята първа WTA титла в Хобарт, а също така се класира за четвъртфиналите на Ролан Гарос, като в хода на турнира шокира света на тениса с разгромна победа над тогавашната номер 1 Серина Уилямс.

Пиковият период на Мугуруса започна през 2015-та. Тогава тя направи своя дебют в топ 10 на ранглистата, благодарение на първата си "Premier" (тогавашния еквивалент на WTA 1000) титла, а именно в Пекин, както и с достигането си до финала на Уимбълдън, където Серина Уилямс взе своя реванш за поражението отпреди година в Париж.

Личният връх за Мугурса дойде през 2016-та и 2017-та година. Тогава тя не само спечели двете си "мейджър" титли - Ролан Гарос 2016 и Уимбълдън 2017, ставайки първата и единствена тенисистка с победи над двете сестрите Уилямс във финали на турнир от Големия шлем, но и също достигна до първата позиция в ранглистата за период от 4 седмици.

След 2017-та година формата на Мугуруса претърпя спад, а двете й титли през следващите 3 години дойдоха на ниво WTA 250 и WTA 500 Това се отрази негативно и на ранкинга й, като в един период тя дори беше извън първите 30. През 2020-та обаче броени седмици преди COVID-19 пандемията, започна нейният тенис ренесанс.

Испанката достигна до още един финал от Големия шлем - в Мелбърн, където загуби от София Кенин, а на следващата година (2021) напълно възроди кариерата си, печелейки 3 титли - две от които (Дубай и Чикаго) й помогнаха да се класира за WTA Финалите, а третата дойде именно в надпреварата на най-добрите 8, където надделя над Анет Контавейт.

Този триумф обаче постави началото на края на кариерата й. Последните две години се оказаха истински кошмар за испанката. През 2022-ра тя записа едва 12 победи в 29-те си мача, а 2023-та бе още по-негативна за бившата номер 1, тъй като тя не съумя да запише нито една победа в четирите турнира, в които взе участие. Неоптималните резултати накараха испанката да си вземе почивка от професионалния тенис, а това бе и причината не само да губи позиции с всяка изминала седмица, но и да започне 2024-та без ранкинг. 

Мотивацията да се завърне на състезателно ниво спадаше с всеки изминал месец и татака тя реши официално да обяви край на своята кариера на специална пресконференция в Мадрид:

"Историята ми свързана с този спорт е фантастична, но дойде време да се сбогуваме. Не съм вярвала, че ще постигна всичко това и ще имам толкова много истории за разказване. Сбъднах много свои мечти, които имах като дете. Думата "пенсионер" звучи много пресилено, защото съм едва на 30, но играя тенис вече 25 години. Чувствам, че съм готова да се откажа, за да отворя нова глава в живота си. Нов период, нов живот. Бях нервна, но исках да го кажа. Все още поддържам контакти с хората от щаба ми и от време на време мога да играя, но не на състезателно ниво, а повече за забавление. Това не оказва влияние върху моето мислене или дневен режим."

Източник: olympics.com


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Едва на 30-годишна възраст: Гарбине Мугуруса се сбогува завинаги с професионалния тенис Елеонора Александрова
Теми:  
wta | гарбине мугуруса | отказване

Коментари





Следвайте ни в Facebook