Ефектът от забавянето на AO върху календара на ATP

от в 13:58 на 30.11.2020
Анисия Стоева

С пандемията от коронавируса, която се разраства във втора вълна, страните предприеха строги действия. Така се надвесиха и тъмни облаци върху Australian Open 2021 г., който неизбежно ще бъде забавен. Отлагането на първия Голям шлем за годината може да доведе до някои промени в календарите за ATP и WTA за 2021 г.

Защо Australian Open се отлага?

Австралийското правителство бе направило 14-дневната карантина задължителна. Така първоначално играчите бяха решили да пътуват до Австралия през декември, но следващото действие на управляващите да не позволяват на състезателите да пристигат в Австралия през декември стана огромно препятствие. Така звездите трябва да кацнат през януари, да изкарат карантинния си период и след това да изиграят няколко предварителни събития. Това ще отнеме целия месец януари. Така че неизбежно Australian Open ще трябва да стартира през февруари.

Как може да се повлияе на ATP календара от отлагането на Australian Open?

Преместването на Откритото първенство на Австралия за февруари влияе на календара на ATP. Поглеждайки за справка в този за 2020 г., за втория месец са предвидени 12 турнира. И всички тези надпревари ще трябва да бъдат пренасрочени, за да се улесни Aussie Open. Въпреки че не са планирани турнири от Masters 1000 през февруари, съществуват някои важни такива. Турнирът ATP 500 в Ротердам и Дубай са от изключително значение, като в тях често участват топ играчи. Освен това, тенисистите също са поискали някои предварителни събития преди първия Шлем. 

Най-голям потърпевщ от цялата драма на Australian Open е ATP Cup. Отборната надпревара , включваща 24 нации, се оказа вълнуващо начинание, но сега поради липса на подходящи дати в претоварения календар, ATP Cup трябваше да бъде отменен.

Отлагането на Откритото първенство на Австралия затруднява както WTA, така и ATP да се поберат в 12-месечния календар за 11 месеца. Турнирните задръствания отново ще бъдат притеснителни и може да се наложи играчите да полагат допълнителни грижи, за да се предпазят от травми и контузии.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ефектът от забавянето на AO върху календара на ATP Анисия Стоева
Теми:  
australian open

Коментари





Следвайте ни в Facebook