Ема Радукану срещу Лейла Фернандес - анализи, очаквания и коефициенти

от в 19:29 на 11.09.2021
Калоян Соколов

Броени часове ни делят от финалния сблъсък при дамите, а той определено е един от най-интригуващите и очаквани в последните надпревари от Големия шлем. Та кой би повярвал преди две седмици, че мачът за титлата ще противопостави тенисистки, намиращи се съответно под номер 150 и 73 в световната ранглиста. Още по-вълнуващото е как всъщност става дума за тийнейджърките Ема Радукану и Лейла Фернандес, които си спечелиха хиляди привърженици с изявите си досега в Ню Йорк.

Безспорно това се явява златна възможност за двете момичета, като според статистиката ще станем свидетели на най-младия решителен двубой на такова ниво от 1999-а година, когато Серина Уилямс надделява над Мартина Хингис именно на Откритото първенство на САЩ. Радукану и Фернандес пък никога не са се срещали досега при жените, но имат един двубой помежду си на Уимбълдън за девойки, където британката надделява категорично. Сега обаче обстоятелствата са коренно различни, а нека заедно с вас да поразсъждаваме какво ни предстои тази вечер. 

Какви са предимствата на Радукану?

18-годишната състезателка определено притежава по-голяма мощ в играта си и може да обърне нещата в своя полза само с един удар, докато канадката има нужда да проведе цяла нападателна акция, за да приключи дадено разиграване. Това главно се дължи на физическото предимство, с което разполага квалификантката, която се извисява с близо 10 сантиметра над Фернандес.

Точно ръстовото предимство на Ема ѝ дава възможност да печели множество лесни точки от сервис. Същото далеч не може да се каже за по-високоранкираната тенисистка, тъй като тя среща сериозни проблеми на второ подаване и често допуска двойни грешки, което определено ще насърчи Радукану да е максимално агресивна от ретур, поставяйки под напрежение съперничката си.

Няма как да не споменем и натрупаната умора у шампионката от Монтерей, която трябваше последователно да се справя с три състезателки от топ 10 и една бивша номер едно, изразходвайки сериозно количество сили. Британката действително е изиграла три срещи повече, ала тя няма нито един загубен сет до момента и би трябвало да разполага с по-свежите крака.

Къде се крие рецептата за успех при Фернандес?

Силовите изпълнения на Ема Радукану едва ли стряскат особено 19-годишната състезателка, защото тя вече се справи с далеч по-здраво удрящите Арина Сабаленка и Наоми Осака и показа с каква невероятна контраигра разполага. Фернандес има способността да покрива безупречно корта и ускорява топката със завидна лекота.

Лейла впечатлява с безупречна техника и на моменти напомня стилово за бившата легенда Андре Агаси, който също е разчитал главно на интелекта си на корта, за да надиграва "гигантите", налитащи на мрежата. При канадката се наблюдава повече вариативност и наличие на резервен план, докато световната номер 150 рядко предприема някакви излизания към мрежата или други изненадващи ходове.

Елементът на изненадата категорично е в кръвта на канадката, чиято дързост може да остави всеки противник без отговор. Освен това Фернандес се доказа като огромен боец на корта, надделявайки в редица заплетени мачове, а не е ясно как би реагирала британката, ако трябва за пръв път да заеме позицията на догонваща в резултата.

Очаквания и коефициенти:

Би било проява на лош вкус да се наема с категорична прогноза с оглед на събитията в дамската схема, само че съм длъжен да посоча победител и ще се спра на Ема Радукану, макар че тепърва ще разберем как всяка от двете ще се справи с напрежението. Осминафиналистката от Уимбълдън печели моето доверие в този департамент, имайки предвид досегашни нейни изяви на голямата сцена, и вярвам, че точно тя ще диктува темпото и развитието на мача.

Букмейкърите също подкрепят моята теза, предлагайки коефициент от 1,57 за Радукану, докато ставката за Фернандес се оценява на 2,50. Всички ние пък се надяваме да станем свидетели на оспорвана битка, а сблъсъка ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ема Радукану срещу Лейла Фернандес - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
us open | wta | Анализ | ема радукану | лейла фернандес | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook