Федерер за цената на успеха и края на кариерата си

от в 11:50 на 27.08.2021
Катерина Георгиева

На 39, с впечатляваща кариера и множество бляскави постижения, Роджър Федерер се намира в своя апогей. Непредвиденият развой на тазгодишните събития обаче обърка плановете на швейцарския маестро за пореден силен сезон – наложи му се да бъде подложен на две операции на коляното, което в комбинация с появата на COVID-19 го принуди да се оттегли от Тура до края на годината.

Физическата форма на 20-кратния шампион от Големия шлем за момента е неясна, което повдига множество въпроси – докога ще продължи ерата на господството му на Шлемовете и кой би заел вакантния пост след евентуалното прекратяване на кариерата му.

Djokovic:

Ранглистата за сезон 2020 е оглавявана от Новак Джокович, следван от Рафаел Надал, като и двамата вече са в сравнително напреднала за активна спортна кариера възраст също както вечния си съперник – балканецът е на 33, Рафа – на 34. Очакванията са те да свалят Федерер от върха (сега намиращ се на 4-тата позиция), но доминацията им не може да бъде гарантирана в дългосрочен план: намесата им ще бъде нищо повече от интерлюдия на сцената на световния тенис.

За да открием наследник на крал Роджър, трябва да насочим погледа си към друго поколение, което напълно естествено включва имената на австрийската звезда Доминик Тийм (26-годишен, 3-ти в света и със значителен опит в участието на финали на Мейджър надпреварите); на обещаващия, макар и незрял Стефанос Циципас (заемащ 6-тата позиция) и на Александър Зверев, който въпреки изключителния си потенциал вече е на 23 години и с непостоянното си ниво на игра рискува възможността си да остави забележителна следа в историята.

Федерер, който от дълги години работи в партньорство с швейцарската банка Credit Suisse, участва в организирана от тях кампания с видеоклип, в който коментира каква за него е формулата за успешна реализация.

федерер

„Всичко започна много рано, на 11-годишна възраст реших да се занимавам с тенис, превърнах го в основната си цел на 14. Ако можех да се върна назад и да кажа на по-младото си аз, че цялата самота и изолация ще си заслужава, бих го сторил. Мисля, че ситуацията ме мотивира, понякога първите стъпки в нова посока са особено трудни.

Когато в даден момент от живота ви се иска да се впуснете в ново начинание, в главата ви не трябва да присъства въпросът „Защо?”; запитайте се - „Защо не?”. Да имаш увереността да се изправиш срещу вътрешните си страхове и колебанието, е ключовата съставка за успех. Пътят към върха е каменист и осеян с редица препятствия, но превъзмогнем ли себе си, сме способни да постигнем много.

Човек не трябва да прави прибързани заключения и да приема несполуките си за пълен провал, а да се учи от тях. За мен това бе 2001 г., когато не спирах да подлагам под съмнение бъдещето на кариерата си. Две години по-късно спечелих първия си Голям шлем – Уимбълдън, което ми показа огромната важност на психическата настройка и начина на мислене” – сподели той.

Федерер изрази желанието си да бъде в полза на обществото, а в края на видеото разкри повече за прекратяването на кариерата си.

Roger Federer Foundation

„Поглеждайки назад, когато основах фондацията Роджър Федерер, въпреки че бях едва на 22 и тепърва трябваше да се докажа, знаех, че искам да използвам позицията си за положителна промяна.

Често ме питат за оттеглянето ми от професионалния спорт и знам, че не мога да играя тенис завинаги. Това е нещото, което осмисля дните ми, а в момента се намирам в страхотен етап от кариерата си“ – завърши той.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Федерер за цената на успеха и края на кариерата си Катерина Георгиева

Коментари





Следвайте ни в Facebook