Финалът в Берлин е ясен: Екзекуторката на Рибакина постигна нова изненада и ще спори с Квитова

от в 20:06 на 24.06.2023
Мирела Николова

Схемата на тазгодишната WTA 500 надпреварата в Берлин изобилстваше от големи имена, но до финалния сблъсък достигнаха само Петра Квитова и световната №23 Дона Векич, която във втори кръг постигна сензация срещу световната №3 Елена Рибакина. В полуфиналите днес хърватката имаше трудната задача да преодолее съпротивата на шестата поставена в схемата Мария Сакари и въпреки че срещна затруднения, то в крайна сметка непоставената състезателка успя да наложи волята си след 6:4 7:6(8) след 2 часа и 18 минути игра.

Битката беше изключително оспорвана още от самото начало, като динамичните разигравания изобилстваха. Възможностите за пробив бяха често срещано явление, но Векич бе тази, която показа по-висока успеваемост в решителните моменти и благодарение на това поведе с 5:3, предрешавайки съдбата на откриващата част в своя полза. Във втория сет полуфиналистките си размениха по два пробива и в крайна сметка развръзката дойде в тайбрек. Там резултатът също се развиваше напълно равностойно до 8:8, когато серия от отлично пласирани удари позволи на хърватката да постигне късен минибрейк, с който да узакони победата си.

От своя страна, Петра Квитова извоюва мястото си в сблъсъка за трофея с далеч по-убедителен успех, постигнат над Екатерина Александрова, която през миналата седмица триумфира в Хертогенбош и се намираше в серия от осем поредни победи. Натрупалата се умора у рускинята бе видима в нейното представяне и чехкинята се нуждаеше от час и 21 минути, за да сломи съпротивата ѝ за крайното 6:3 6:4.

Още от началните минути на мача двукратната шампионка на Уимбълдън доминираше с мощните си и плътни удари, което я изведе до пробив още преди първата почивка. Тя продължи да поддържа много високо ниво на игра в точките на собствен сервис и без да позволи на противничката си да се доближи до точка за пробив, поведе в общия резултат. Вторият сет се разви по идентичен начин, тъй като ранен брейк в полза на световната №9 се оказа решителен за изхода на сблъсъка в нейна полза.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Финалът в Берлин е ясен: Екзекуторката на Рибакина постигна нова изненада и ще спори с Квитова Мирела Николова
Теми:  
wta | берлин | дона векич | екатерина александрова | мария сакари | Обзори | петра квитова

Коментари





Следвайте ни в Facebook