Гейл Фолкенбърг или историята на най-възрастната състезателка в Тура!

от в 12:17 на 04.05.2021
Диана Андреева

"Хората често казват: "На определена възраст спираш да се развиваш". Но не са прави! Всичко е възможно, стига да тренираш и най-важното - да вярваш във възможностите си.". Силни думи, нали? Това е част от интервюто на Гейл Фолкенбърг, минути преди да излезе на корта през 2016 година и да запише победа с 6:0 6:1 над Розалин Смол - състезателка, по-млада от нея с цели 47 години. 

Първите си стъпки на корта Фолкенбърг прави сама, а именно това заражда любовта й към спорта. Но тенисът не е единственото й призвание. Докато учи в Университета в Лос Анджелис, Гейл се състезава както в отбора по тенис, така и в този по баскетбол, ала след дипломирането си остава на страна своите спортни изяви, тъй като по онова време жените са далеч по-пренебрегнати. 

Фолкенбърг основава собствена компания в Калифорния, изявява се в аудио-визуалната продукция, а също така работи за федералното правителство, но това не й е достатъчно. Тя взима решение отново да се насочи към спорта, защото "движението е здраве" и се завръща на корта след повече от десет години отсъствие. Спонсорирайки се сама, Гейл започва да се изявява в Тура. През 1983-та печели Шампионата на националните общински паркове на сингъл в Спрингфийлд, а по-късно преминава първия квалификационен кръг на Australian Open. Серията от силни представяния са причината на 40-годишна възраст Фолкенбърг да достига до най-високото класиране в кариерата си - номер 360 на сингъл и 430 на двойки. 

През 1999-та Фолкенбърг вече е живяла повече от половин век и взима решение да сложи край на своята кариера. Или поне така си мисли тогава... 13 години по-късно Гейл се завръща в Тура с нови сили, готово да покаже на света, че независимо от възрастта си е способна да се състезава наред с останалите тенисистки. Пред журналисти тя споделя, че се придвижва по-бързо спрямо преди, а отигрванията й са много по-плътни. 

След близо 50 изиграни мача за последните 10 сезона американката записва едва една победа, а тя идва преди пет сезона. Често допуска поражения в два сета - 6:0 6:0, но това не я обезкуражава, защото тя е силно мотивирана: "По-възрастните хора казват, че аз съм тяхното вдъхновение. Именно това е причината да продължавам да се състезавам." В момента 74-годишната Фолкенбърг работи като треньор на по-млади състезатели, тепърва прохождащи в спорта, но изявите й на корта продължават - през вчерашния ден тя се изправи срещу 796-та Тифани Фикен, като за съжаление на нейните почитатели отстъпи след по-малко от 60 минути игра, не съумявайки да спечели нито един гейм, ала това далеч не е най-важното и всички можем да се вдъхновим от историята на тази жена, която показва, че никога не е късно за нови предизвикателства.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове


Виж още:

69-годишна тенисистка участва на ITF турнир в САЩ

Оцени тази статия:
Гейл Фолкенбърг или историята на най-възрастната състезателка в Тура! Диана Андреева
Теми:  
гейл фалкенберг

Коментари





Следвайте ни в Facebook