Големите спортисти хванати с допинг

от в 12:45 на 09.03.2016
Tennis.bg

Мария Шарапова нито е първата, нито ще е последната голяма спортна личност с проблеми с анти-допинговата асоциация. Преди нея има много подобни случаи - някои по-леки, а други с доста по-тежки последствия. Ето малка част от тях:

Матс Виландер
За разлика от колоезденето и леката атлетика тенисът никога не е имал славата на спорт, в който се шири допинг. Въпреки това много от героите на корта са били хващани в издънка през годините и Мария Шарапова е само последната. Джон МакЕнроу признава, че почти през цялата си кариера е взимал стероиди, без да разбере, а в автобиографията си Андре Агаси твърди, че ползвал наркотици като метаамфетамини. Те обаче никога не са хващани от антидопинговите органи.

През 1995 г. Матс Виландер бе хванат с кокаин на „Ролан Гарос" и се превърна в най-голямата тенис звезда, замесена в подобен скандал. На същия турнир със същото провинение бе заловен и чехът Карел Новачек.

Сънародникът му Петер Корда пък бе хванат с истински допинг - нандролон, на Уимбълдън '98 и бе изхвърлен от тениса, но запази трофея си от Australian Open, който спечели същата година.

Аржентина пък е страната с най-много допинг нарушители в тениса - цели четирима. Гилермо Кория, Хуан Игнасио Чела, Мариано Пуерта и Гилермо Каняс по различно време бяха хващани със забранени вещества.

През 2009 г. французинът Ришар Гаске обясни наличието на кокаин в кръвта си с целувка с надрусано момиче. През 2013 г. пък наказания получиха хърватинът Марин Чилич и сърбинът Виктор Троицки, който пропусна да даде допинг проба на "Мастърс 1000" в Монте Карло.

Ланс Армстронг
Американският колоездач спечели седем пъти "Тур дьо Франс" в периода 1999-2005, но години по-късно срещу него започва разследване по свидетелства на бивши колеги. В крайна сметка той е принуден да признае, че е употребявал множество забранени вещества и е лишен от титлите си, като му е наложена доживотна забрана да участва в каквито и да било спортни състезания.

Бен Джонсън
Канадският спринтьор взе златния медал в бягането на 100 метра на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. с невероятния световен рекорд от 9,79 секунди. Впоследствие в тялото му беше намерен нандролон и медалът му бе отнет. През 1993 и 1999 г. отново е хванат със забранени вещества и е наказан до живот. Късият спринт е арена на много допинг нарушения, като през годините изгърмяха звезди като Линфорд Кристи, Джъстин Гатлин, Тайсън Гей и Асафа Пауъл.

Марион Джоунс
Американската атлетка стана жертва в големия скандал лабораторията "БАЛК0". Тя успява да спечели 5 медала на Олимпийските игри в Сидни благодарение на дизайнерски стероид, който не е уловен от тогавашните антидопингови власти. Впоследствие признава употребата на забранени вещества и дори влиза в затвора. Зад решетките попада и гаджето и - бившият световен рекордьор на 100 м Тим Монтгомъри.

"Тема спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Големите спортисти хванати с допинг Tennis.bg
Теми:  
бен джонсън | воктор троицки | гилермо каняс | гилермо кория | джон макенроу | допинг | ланс армстронг | мариано пуерта | марин чилич | марион джоунс | мария шарапова | матс виландер | ришар гаске | хуан игнасио чела

Коментари





Следвайте ни в Facebook