Голям не само на ръст: Опелка подчини Циципас и ще спори за титлата в Торонто!

от в 00:31 на 15.08.2021
Калоян Соколов

Райли Опелка влезе в ролята на дебютното препятствие на Григор Димитров на тазседмичния Мастърс в Торонто, а в крайна сметка първата ни ракета не можа да го преодолее и трябваше да напусне турнира още на старта. Гигантът обаче далеч не спря дотук и си проправи път към полуфиналите, където не допусна да загуби нито веднъж подаването си и постигна сензационен успех над поставения под номер две Стефанос Циципас - 6:7(2) 7:6(4) 6:4.

Така американецът за пръв път през кариерата си ще има шанса да играе за трофей от такова равнище, а в решителния сблъсък го очаква един измежду Даниил Медведев и Джон Иснър, които ще излязат на корта по-късно тази вечер.

Срещата започна с неочаквано добри изпълнения на Опелка от основната линия, докато Циципас имаше проблем да контролира ударите си и често виждахме нечисти контакти при изпълненията му. Така непоставеният състезател пръв се добра до възможности за пробив, само че гъркът показа хладнокръвие и отрази опасността.

Впоследствие фаворитът владееше инициативата, като често поставяше опонента си под натиск, ала 211-сантиметровият тенисист впечатляваше с отлични излизания към мрежата и заслужено достигна до тайбрек. Там обаче Опелка стартира с елементарен пропуск при смач, който му коства шансовете за успех в откриващата част и сякаш Циципас вече докосваше крайната победа.

Американецът по никакъв начин не се обезкуражи, макар че изпитваше виден дискомфорт в областта на кръста и трябваше да намали с една идея скоростта на своя сервис, но той показа колко много се е развил технически през последните месеци и отново получи шанс да осъществи брейк, въпреки че не можа да го реализира.

Така за втори път станахме свидетели на дълъг решителен гейм, в който бившият финалист прибърза в две поредни ситуации и скоро общият резултат беше изравнен, а балканецът счупи ракетата си в знак на безсилие.

Третата част се развиваше с лек превес в полза на световния номер 3, само че гигантът винаги изригваше с мощни завършващи удар, когато бе притиснат и гъркът видимо се поизнерви. Хазартният стил на аутсайдера постоянно му носеше дивиденти, което предопредели постигането на първия пробив в мача, чиято направа означаваше, че американецът е съвсем близо до постигането на сензацията.

Циципас все пак взе следващото си подаване, заставяйки Опелка да сервира за място в шампионския двубой, а 32-ият в света не показа никакви колебания и заслужено се поздрави с най-ценното постижение досега в кариерата си.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Голям не само на ръст: Опелка подчини Циципас и ще спори за титлата в Торонто! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | райли опелка | торонто

Коментари





Следвайте ни в Facebook