Голямата тенис сцена му принадлежи: Бублик няма спирка и ще дебютира на 1/8-финал в Шлема!

от в 20:25 на 07.07.2023
Мартин Петков

Александър Бублик несъмнено към момента е сред тенисистите в АТР Тура, които се намират в най-добра спортна форма, като шампионът от Хале доказа това и на сцената на Уимбълдън, класирайки се за дебютния си "мейджър" осминафинал в своята кариера. Казахстанският представител не спира да впечатлява с играта си в последните седмици и се възползва по възможно най-добрия начин от наглед лесния си жребий, след като през днешния ден сломи квалификанта Максимилиан Мартерер в последователни сетове - 6:4 6:1 7:6(4). 

С успеха си световният номер 26 увеличи серията си на осем поредни победи и при първата си поява във втората седмица на турнир от Големия шлем ще срещне един измежду Давид Гофен и Андрей Рубльов, именно когото повали на финала в Хале, за да завоюва титлата.

Началото на двубоя протече напълно по вкуса на Саша, който намираше топката по изключително чист начин и разполагаше с необходимото време, за да конструира атаките си, при което не се поколеба да реализира пробив още преди първата почивка. Впоследствие качеството в сервиса на Бублик спадна значително, като двойните грешки се завърнаха на дневен ред в неговото представяне и неколкократно го грозеше това да изгуби предимството си, ала демонстрира здрави нерви под напрежение и отрази четири брейкбола, преди да запише откриващия сет на сметката си.

Още на старта на втората част пък квалификантът допусна отново да се пропука пагубно на начален удар, след като в старанието си да е агресивен пресилваше своите отигравания и неточностите от ракетата му се увеличаваха прогресивно, за да станем свидетели на ранен пробив в актива на шампиона от Хале. Мартерер в идните минути все пак съумя да загърби случилото се и отстоя подаването си, за да се разпише в резултата, ала оттам насетне 23-ият поставен взе всичко в свои ръце, като видимо изпитваше наслада от играта си и изрази това си чувство под формата на завиден брой уинъри, които му донесоха нови два брейка на сметката и дублиране на водачеството в отделните сетове.

Третата част пък на практика онагледи способността на двамата състезатели да сервират на висота и макар световният номер 170 неколкократно да бе близо до това да се раздели с подаването си, то той загатна за психическа устойчивост, като спаси общо четири брейкбола в рамките на сета, последните два от които имаха статута на мачболи, с което предизвика изиграването на тайбрек. В него Бублик на бърза ръка си завоюва минипробив аванс, който въпреки че допусна да изгуби, то нито за секунда не остана в догонващата позиция в резултата и узакони успеха си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Голямата тенис сцена му принадлежи: Бублик няма спирка и ще дебютира на 1/8-финал в Шлема! Мартин Петков
Теми:  
atp | александър бублик | Максимилиан Мартерер | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook