Гонитбата продължава: Алкарас се присъедини към Джокович в 1/4-финалите след наказателна акция

от в 22:27 на 04.09.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас изнесе най-доброто си представяне досега на тазгодишния US Open и със завидна увереност продължава защитата на трофея си в Ню Йорк, класирайки се за финалната осмица в надпреварата. Испанецът през днешния ден трябваше да срещне дебютанта във втората седмица на Голям шлем - Матео Арналди, като макар и световният номер 61 да впечатли със свои моментни прояви в хода на сблъсъка, то топ поставеният в схемата поддържаше константно високо ниво в продължение на час и 57 минути, за да се поздрави с победата в последователни сетове - 6:3 6:3 6:4.

По този начин водачът в световната ранглиста, който записа десетия си пореден успех на Откритото първенство на САЩ, подпечата билета си за място в четвъртфиналната фаза на турнира. В опит да направи следващата крачка по пътя към защита на трофея си испанецът предстои да се изправи срещу победителя измежду Александър Зверев и Яник Синер, с втория от които преди година именно в Ню Йорк ни дариха с паметна 5-часова драма, окрилила Алкарас за спечелването на титлата впоследствие.

Началото на двубоя далеч не се оказа толкова вихрено за Карлитос, който допускаше прекомерен брой неточности в първите моменти от мача, докато същевременно италианецът на няколко пъти впечатли с умението си да ускорява топката, правейки ударите си недостижими дори за топ поставения в надпреварата. С течение на времето обаче шампионът от Уимбълдън стабилизира представянето си от основната линия, като установи контрол в разиграванията и със завидно самочувствие конструираше офанзивните си акции, които завършваше с печелившо отиграване, за да пречупи сервиса на световния номер 61 и реализира дебютен за сблъсъка пробив. Оттам насетне Алкарас изцяло насочи вниманието си към собственото си подаване и съумя да ни предостави изключително висок процент на спечелени точки при вкаран първи сервис, като без да остави и минимален шанс на аутсайдера да се завърне в резултата, записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част Арналди видимо опита да запази самообладание и се фокусира над спечелването на началния си удар, ала в този момент Карлитос вдигна твърде високо летвата в размените от основната линия и пласира два фамозни пасингшота, при което се откъсна напред в статуквото с ранен пробив аванс. При така стеклите се обстоятелства и нивото на игра видимо спадна, като двамата безпроблемно причисляваха към активите си своите подавания, преди с достигането на деветия гейм защитаващият шампион да повиши интензитета в разиграванията, с което предизвика поредица от грешки в играта на италианеца и чрез втори брейк дублира водачеството си в отделните сетове.

С настъпването на третия сет световният номер 61 най-после съумя да се абстрахира от статута на противника от другата страна на мрежата и заигра открито в атакуващ план, като онагледи класата на форхенда си и за първи път в хода на двубоя проби подаването на фаворита, при това на нула. Ответната реакция на топ поставения пък далеч не отстъпваше на стореното от Арналди, след като в серия от страхотни разигравания, при които всекиго от двамата младежи разкри пълния потенциал на репертоара си, станахме свидетели на подем в равнището на испанеца, който засвидетелства мощта в ударите си и осъществи рибрейк.

Именно с това си действие световният номер едно поднови водещата си позиция на корта, като вдигна значително оборотите на игра и чрез серия от изпипани до перфектност атаки си осигури три мачбола още при начален удар на италианеца, при което стори необходимото с нова акция в офанзивен план и официализира триумфа си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Гонитбата продължава: Алкарас се присъедини към Джокович в 1/4-финалите след наказателна акция Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook