Горчиво завръщане за Уилямс: Световната №115 я изхвърли от Уимбълдън след трилър!

от в 23:12 на 28.06.2022
Мирела Николова

През миналата година контузия прекрати участието на Серина Уилямс на Уимбълдън още в първия кръг, след което последва период от близо една година, в който легендарната американка не бе стъпвала на корта. Мнозина бяха скептични относно това дали някога отново ще видим в игра носителката на 23 титли от Големия шлем, но по-малката от сестрите Уилямс реши да изненада с решението си да приеме "уайлдкард" за тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания.

На пръв поглед жребият бе благосклонен към американката, противопоставяйки я на световната №115 Хармони Тан, но през днешния ден французойката демонстрира впечатляващо присъствие на духа и вгорчи завръщането на бившата №1.  Двете състезателки изповядваха напълно различен стил на игра, но в крайна сметка прецизността надделя над силата и Тан се поздрави с крайната победа след ожесточена тричасова битка, завършила със 7:5 1:6 7:6(7), като следващото препятствие пред нея се казва Сара Сорибес Тормо.

От самото начало на двубоя седемкратната шампионка в турнира залагаше на типичните за себе си мощни удари от основната линия, които обаче невинаги намираха очертанията на корта и отваряха множество възможности за пробив пред французойката. Тан успяваше по отличен начин да абсорбира мощта на съперничката си и благодарение на изключително прецизното насочване на топката реализира късен брейк в единадесетия гейм, който се оказа решаващ за изхода на частта в нейна полза.

Началото на втория сет беше белязано от 20-минутно подаване на френската представителка, която съумя да отрази шест брейкбола в този титаничен гейм, но в крайна сметка Уилямс се оказа по-стабилната от двете и осъществи пробив. Веднага след това американката бе напът да пропилее аванса си, тъй като в ответното си подаване бе изправена пред четири опасности от моментален рибрейк, но отново демонстрира изумителна издръжливост и се пребори и за този гейм - 3:0. Случилото се даде своето отражение върху действията на Тан, която вече не бе толкова уверена и съвсем скоро инкасира нов пробив, който изцяло предреши изиграването на трети сет.

Решителната част се превърна в гвоздея на мача, тъй като в нея станахме свидетели на тенис от най-висока класа и оспорвана битка за всяка една точка. След като си размениха по един пробив в началото на сета, в деветия гейм Уилямс повиши интензитета в играта си и реализирайки късен пробив, си осигури възможност да сервира за крайния успех. Тан обаче далеч не бе казала последната си дума и след поредната си серия от удари с лазерно насочване съумя да се завърне в битката, възстановявайки паритета за 5:5.

В следващото подаване на противничката си световната №115 достигна до мачбол, ала именно в този момент на помощ на легендарната американка дойде нейният начален удар и съвсем скоро опасността бе елиминирана. Така се стигна до решителен дълъг тайбрек, който бе и най-логичният завършек на този толкова оспорван сблъсък. В него инициативата в началото отново бе на страната на 40-годишната състезателка, която поведе с 4:0, но ответната реакция от французойката не закъсня и Тан успя да спечели следващите 5 точки и да наклони везните в своя полза. Французойката продължаваше да миксира отлично ударите си, което ѝ позволи да направи нов минипробив за 8:6 точки, благодарение на който след няколко минути можеше да ликува с най-значимата победа в кариерата си.

;

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Горчиво завръщане за Уилямс: Световната №115 я изхвърли от Уимбълдън след трилър! Мирела Николова
Теми:  
wta | Обзори | серина уилямс | уимбълдън | хармони тан

Коментари





Следвайте ни в Facebook